Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fett løp mot år 2000

KOMMENTAR: År 2000-spøkelselset vil koste norsk næringsliv milliarder av kroner. Konsulenter og andre spesialister kan velte seg i lønnsomme jobber. For et kalas for IT-bransjen og for en tragedie for næringslivet!, skriver Telecom-redaktør Arne Joramo i denne kommentaren.

Joramo, Arne.gif
Vi leser at IT-konsulenter som steller med år 2000-problemer fakturerer opp til 1500 kroner timen i honorar. I SAS Institute er de mer “nøkterne” og tar “bare” 1175 kroner timen for 2000-rådgivning og 850 kroner timen for vanlig programmering.

Ut fra det første tallet koster et månedsverk på 160 timer med 2000-råd, og forhåpentligvis dåd, den nette sum av 240.000 kroner. Og markedet skriker nå etter år 2000-kyndige.

Sleipt økonomisk geni?
Ikke vet vi sikkert om det var et sleipt økonomisk geni av en langtidstenker som på vegne av sin databransje fant på at årstall skulle defineres kun med to siffer – eller om det virkelig var minnebegrensningene som var årsaken.

Hvem planla festen?
Men selv i vår fordums lille Epson PX-8 fra 1984 med en bitteliten hukommelse (tror det var 8 KB) hadde det vært god plass til firesifrete årstall. Vi vet at noen leverandører forlengst har eliminert alle 2000-problemer (Apple, SAS m.fl.) mens en gigant som Microsoft iallfall ikke ennå har gjort det skikkelig.

Var det kanskje noen som rett og slett planla kalaset?