Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Raskt å oppklare Visa-svindel

BERGEN: Bergenseren som onsdag ble dømt til 75 dagers fengsel i Bergen Forhørsrett, brukte programmet «Visa-kortgeneratoren» for å svindle visa-kunder via Internett. Programmet er forholdsvis enkelt og ligger fritt tilgjengelig på nettet.

– Hvem som helst kan laste ned programmet, men bruken er ulovlig, sier politiførstebetjent Rolf H. Hegland ved Bergen Politikammer

Via ett gyldig Visa-kortnummer , kan generatoren lage en serie gyldige kortnumre som deretter kan brukes ved bestilling av varer og tjenester på nettet.

Svindlet sex-leverandører
De aktuelle svindeltilfellene ble utført i perioden fra oktober i fjor og fram til april i år.

Det er hovedsakelig internettbutikker i USA, Tyskland og England, og da særlig sex-leverandører, som skal ha blitt fralurt varer og tjenester ved hjelp av falske Visakortnumre, sier Hegland til Telecom.

Ni bankkunder
Forholdet ble først anmeldt av en bankkunde som fant transaksjoner på kontoutskriften som han ikke ville vedkjenne seg, og som tok kontakt med bankforbindelsen sin. De fleste svindeltilfellene ble avslørt av Visa-kortinnehavere i Bergensområdet.

Ni kortinnehavere, med konto i fire norske banker, skal ha blitt rammet.

Fralurt 12.000 kroner
– I alle tilfellene var det snakk om mindre enkeltbeløp Den mest uheldige skal totalt ha blitt fralurt rundt 12.000 kroner gjennom seks – syv forskjellige uttak, sier Hegland.

Bankene – og kortleverandøren Visa – skal ha påtatt seg å dekke tapene til alle de uheldige bankkundene.

Fingert navn
Ved varebestillinger skal mannen ha benyttet fingerte navn og adresser i tillegg til det falske Visa-kortnummeret. Han passet imidlertid på at både navn og adresse var tilstrekkelig lik hans egen til at Posten og DHL, ved hjelp av litt detektivarbeid, klarte å finne fram til «riktig» mottaker.

Avslørt av IP-adressen
Informasjonen som framkom på bankkundenes kontoutstkrifter var tilstrekkelig til at Bergen Politikammer kunne ta kontakt med de utenlandske vareleverandørene. Konfrontert med utsiktene til at de, ifølge avtalen de har inngått med kortleverandøren Visa, ville bli holdt økonomisk skadelidende, stilte brukersteden serverens logg til politiets disposisjon.

I loggen fant Politiet svindlerens IP-adresse. Dette er en unik elektronisk adresse som identifiserer svindleren like godt som et fingeravtrykk, i følge politiførstebetjenten.

75 dager
Politiet gikk deretter rettens vei for å få adgang til loggen hos de norske internettleverandørene. Slik fant Politiet ut hvem som hadde brukt det aktuelle IP-nummert på det tidspunktet det er snakk om.

Den siktede er tidligere ustraffet. Strafferammen for denne typen forbrytelse er tre års, men bergenseren slapp altså med 75 dager, hvorav 30 ubetinget. Han har allerede fått inndratt datautstyret sitt.