Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Lofotfisket sprenger nettene

TROMSØ: Telenor har årlig problemer beregne hvor mobilkapasiteten må forsterkes under Lofotfisket. Resultatet blir ikke bare sprengte garn, men også sprengte nett. NMT-450 opplevde rett før påske «all time high» i nord på grunn av Lofotfisket, opplyser dekningsdirektør Bjørn Amundsen (bildet).

Amundsen, Bjørn i båt
Amundsen har nylig vært rundt i Nord-Norge for blant annet å diskutere mobiltelefonforholdene for fiskerne under Lofotsesongen.

Den samme turen ble brukt til å konstatere at nye basestasjoner har gitt bedre dekning for abonnenter til samtlige nett. Han fikk også sjekket at det snart er dekningen langs Hurtigruteleia for GSM på 80 prosent, mens den er på tilnærmet 100 prosent for NMT-450 nettet om man bruker maritime antenner.

Se torsken…
– Lofotfisket drar opp bruk av mobilnettene. Vi hadde i uke 14 flere ringeminutter via NMT-450 nettet enn noensinne, selv om vi fordeler forbruket over hele Nord-Norge, sier Amundsen.

– Den økte bruken av mobilnettene fikk som konsekvens at enkelte fiskere ringte inn og klaget, sier han.

Vanskelig
– Det er vanskelig å gjøre noe med dette problemet. Dersom vi skulle gi bedre kapasitet for en så avgrenset periode som Lofotfisket er, vil bli for dyrt i forhold til våre kostnader ved å øke kapasiteten sett over tid.

– Vi kunne selvsagt satt enkelte basestasjoner lavere og bruke flere mobile stasjoner for å øke kapasiteten under fisket. Problemet er imidlertid at vi ikke vet hvor torsken svømmer og i hvilke fjorder fiskerne derfor samler seg, sier han.

Mobil på Hurtigruta
Sjøfartsdirektoratet har siden i fjor sommer planlagt å forby bruk av mobiltelefoner i ferger og skip. De utreder i disse dager om de skal gå inn for forbud og besøkte nylig Lofoten for å få nærkontakt med problemet.

Amundsen fikk under turen sin konstatert at dårlig skjermet elektronisk utstyr har ført til forbud mot bruk av mobilen for eksempel i ferga over Vestfjorden.

Ikke noe problem
– Det er ikke noe problem å få folk til å overholde slike regler. På Hurtigrutene er det nå igjen lovlig å bruke mobiltelefon. Her har Hurtigruteselskapene gjort jobben med å skjerme det som skjermes må, sier han.

Stikkord: Mobil