Hopp til navigasjon Hopp til innhold

IP-adressen avslører svindlere

BERGEN: Nitti prosent av den internettsvindelen som anmeldes til Bergen Politikammer, er utført av personer som har undervurdert hvor enkelt det er for politiet å bruke IP-adressen til å spore de kriminelle handlingene tilbake til dem selv.

Alle som beveger seg på internett etterlater seg elektroniske spor. Deres egen unike IP-adresse vil bli loggført på hver eneste server de besøker. Dette er det slett ikke alle som vet.

Anledning gjør tyv
– De aller fleste som forsøker seg på internettsvindel er ungdom som ellers ikke ville ha kommet i kontakt med politiet. De lar seg lokke av mulighetene til svindel, sier politiførstebetjent Rolf H. Hegland til Telecom Revy.

– De fleste blir svindlere av ren uvitenhet. De har ikke gode nok kunnskaper om nettet til å vite at alt det de foretar seg i den tiden de er pålogget, kan spores tilbake til dem selv, hevder Hegland.

Politiførstebetjenten har stor tro på at informasjon om hvor enkelt det er å spore enkeltindividers bevegelser på nettet, vil ha en forebyggende effekt på mange.

Ti anmeldelser
Mannen i tyveårene som nå er siktet for 80 tilfeller av internettsvindel til en samlet verdi på rundt 100.000 kroner, er bare et av de anmeldte tilfellene den siste tiden som Bergen Politikammer har hatt en forholdsvis enkel jobb med å oppklare.

Totalt har Bergen Politikammer det siste året mottatt anmeldelser på et titalls forskjellige personer som har benyttet tilsvarende enkle metoder, og som er blitt avslørt ved hjelp av IP-adressen. Disse tilfellene utgjør hovedtyngden av de datakrimanmeldelsene som politikammeret mottar, ifølge politiførstebetjenten.

Profesjonell
Hegland avviser bestemt at det er hackere som står bak storparten av de anmeldte tilfellene av svindel på nettet.

– En profesjonell hacker har tilstrekkelig kunnskap om nettet til å vite hvordan han kan unngå at bevegelsene hans kan spores elektronisk i ettertid. Han er derfor langt vanskeligere å ta, sier politiførstebetjenten.

Mens telefonoperatørenes logger slettes etter tre måneder, har eiere av internettservere og internettoperatører anledning til å oppbevare sine logger mye lenger, ifølge Hegland.