Hopp til navigasjon Hopp til innhold

En kabel må være nok

LAS VEGAS: Senior visepresident Jim Allchin i Microsoft sa i sin tale til folk på verdens største nettverksmesse, Networld+Interop at bransjen må utvikle brukervennlighet som gir innebygget kommunikasjon. En kabel må være nok i PCen, mente han.

Når han snakket om at en kabel må være nok til kommunikasjon, video, internett og nettverk, er det et bilde på hva som skal til av brukervennlighet. I en demonstrasjon av nyheter i operativsystemet Windows NT 5.0 var også brukervennligheten i høysetet.

Enklere administrasjon
NT 5.0 tar mål av seg til å gjøre det mulig for relativt vanlige mennesker å administrere nettverket. Gruppe-endringer og nye brukerprofiler skal nå, sammen med en rekke andre funksjoner, kunne utføres uten at serveren trenger omstart.

Han viste også hvordan backupsystemet i NT 5.0 vil virke. Dette er utviklet sammen med tredjeparter, blant annet Seagate, og gir funksjonalitet som hittil kun har vært å finne i stormaskinmiljøer.

Tape-robot
– Serveren kan settes opp slik at filer som er eldre enn en viss forhåndsdefinert alder, kopieres til tape. For brukeren vil det se ut som om fila fortsatt er i mappa der den opprinnelig ble lagret. Om brukeren seinere vil ha tilgang til den, vil tape-roboten automatisk hente riktig tape og kopiere fila inn, helt uten at brukeren trenger å tenke på hvor den befinner seg rent fysisk, sa Allchin, og demonstrerte teknikken fra scenen.

Han viste samtidig hvordan administratorer kunne sette i gang speiling av disker, endre speilingen for å se på tidsbilder av data, alt uten å ta omstart på serveren.

Billigere å eie
– Noe av poenget for Microsoft er å gjøre det billigere å eie IT-systemene. I 1980 brukte amerikanske bedrifter 20 prosent av investeringen på IT. I 1996 brukte de 45 prosent. I USA betyr dette 500 milliarder dollar (ca 3500 milliarder kroner).

– Sjefene vil ha noe igjen for dette, sa Allchin lakonisk og la til at Microsoft som en leverandør av integrerte løsninger skal gjøre sitt for at det blir billigere å drifte IT-systemene.

– Vi må ha systemer som mer eller mindre administrerer seg selv, slik at dere som IT-folk skal lage inntektsgivende programvarer på toppen av dette. Ikke bruke tiden på å sitte og gjete nettverket, sa han.


Videoserver
Blant nyhetene Microsoft hadde å vise fram på Interop, var også en videoserver, spesielt beregnet på institusjoner som ønsker å tilby video on demand. Her fikk vi se hvordan bilder i DVD-kvalitet ble overført i sanntid på scenen.

– Dette er en trend som viser hvordan sammensmeltningen av video, data og tale i nettverkene kan benyttes til kommersielle produkter, mente Allchin.