Annonse


75 dager for internettsvindel

30 av de 75 dagene er utbetinget fengsel, i følge dommen som falt i Bergen Forhørsrett i går.

Mannen, som er i 20-årene, har i tillegg fått beslaglagt datautstyret sitt.

Bergenseren slapp dermed billig i forhold til strafferammen, som lyder på inntil tre års fengsel.

80 tilfeller
Under etterforskningen la mannen alle kort på bordet. Han tilstod å ha utført de 80 svindeltilfellene i løpt av halvåret fra oktober i fjor og fram til april i år, sier politiførstebetjent Rolf H. Hegland ved Bergen Politikammer til Telecom Revy.

Annonse


Det er hovedsakelig internettbutikker i USA, Tyskland og England, og da særlig sex-leverandører, som skal ha blitt fralurt varer og tjenester gjennom misbruk av uvitende, norske bankkunders Visa-kortnumre.

Ni Visa-kunder
Til sammen ni Visa-kortinnehavere, hovedsakelig hjemmehørende i Bergensområdet, og med konto i fire norske banker, skal ha blitt rammet. Den mest uheldige skal til sammen ha blitt fralurt rundt 12.000 kroner gjennom seks – syv forskjellige uttak.

Visa-kortgenerator
Svindeltilfellene skal mannen ha utført ved hjelp av en såkalt “Visa-kortgenerator” som han lastet fra nettet. Etter å ha tastet inn et gyldig Visa-kortnummer, laget generatoren en serie gyldige kortnumre som han deretter kunne bruke ved bestilling av varer og tjenester på nettet.

“Visa-kortgeneratoren” er et forholdsvis enkelt program som ligger fritt tilgjengelig på nettet. Hvem som helst kan laste ned programmet..

Visa dekker
Bankene – og kortleverandøren Visa – skal ha påtatt seg å dekke tapene til alle de uheldige bankkundene. Visa-kortinnehaverne skal derfor ikke bli skadelidende.

Forholdet ble først anmeldt av en bankkunde som fant transaksjoner på kontoutskriften som han ikke ville vedkjenne seg, og som tok kontakt med bankforbindelsen sin.

Annonse