Hopp til navigasjon Hopp til innhold

NetCom på startstreken – igjen

KOMMENTAR: Problemet for adm. direktør Terje Christoffersen (bildet) blir å sikre seg kontrakter med tjeneste- leverandørene, slik at NetCom blir valgt, og det blir en tung oppgave å få folk til å forstå at telefonen – i tillegg til å være en vanlig telefon også er en fleksibel kortleser som kan brukes til det meste, skriver vår seniorjournalist Arild Steen i denne kommentaren.

Hvis initiativet overlates til de andre operatørene, er det liten trøst i at NetCom nå har hatt overskudd i to av de tre siste kvartalene.

Det var hyggelige resultattall han kunne legge frem, Gert Munthe, da han stilte på sin siste presse- og analytikerkonferanse som toppsjef i NetCom: Selskapet tjente faktisk penger – om enn ganske lite – i første kvartal 1998, akkurat som lovet.

Omsetningen og antallet abonnenter nådde en ny topp i kvartalet, mens gjennomsnittsprovisjonen på 450 kroner per abonnent gjorde at omsetningen av nye mobiltelefoner nærmer seg det man kan kalle «normal» forretningsdrift.

Til duk og dekket bord
Det kan andre ord virke som om Terje Christoffersen kommeer til duk og dekket bord når han 4. mai inntar direktørstolen i NetCom ASA. Man kan jo tilogmed si at han fortjener det, etter den karrieren han har hatt de siste par årene. Først var det snakk om en nesten kontinuerlig brannslukning i distributørselskapet SMG, hvor det ble funnet mye rart rundt i krokene etter fusjonen mellom Santech og Micro Software.

Deretter var det en kort periode i Telenor Bedrift, som jo heller ikke er noe lysende eksempel på hvordan man skal drive IT-business i Norge i dag. Alt burde altså bli så mye bedre når han nå kommer til NetCom, selskapet innførte telekonkurranse i Norge og som nå faktisk tjener penger.

Nå starter 2. runde
Men dette er slett ikke sikkert. For nå begynner mobiltelefoni-konkurransens 2. runde – og den blir ikke mindre hard enn runde 1.

Det viktigste elementet er selvfølgelig at Telia kommer inn som operatør nr. 3 i det norske markedet, med sitt GSM-1800-nett i storbyene. Telia må skaffe seg kunder, og disse kundene må kjøpes. Den ene måten å kjøpe dem på, er gjennom forhandlerprovisjoner: Å gi forhandlerne så god støtte at de velger å selge Telia fremfor NetCom eller Telenor Mobil.

Nå er mange av forhandlerne allerede svært tett tilknyttet de to eksisterende leverandørene, via NetComs Klart Svar-kjede eller Telenors kjeder, som Telehuset. Men derfor blir kampen desto sterkere om de forhandlerne som står igjen – og resultatet vil bli enda en runde 1-krones telefoner.

Nå der det godt mulig at dette ikke vil være så alvorlig for operatørene som de tidligere rundene, siden prisen på telefoner fra produsentene jo er gått kraftig ned de siste par årene, slik at det ikke er nødvendig med så veldig mange kroner i provisjon før man når et nivå på 1 eller 99 kroner. Men det vil likevel koste penger.

Ny prisnedgang
En annen måte å skaffe seg kunder på, er ved å redusere prisen for taletrafikk. Hittil har prisen vært styrt av et duopoli, hvor de to operatørene har lagt seg så tett opptil hverandre som mulig, uten at det kan kalles egentlig konkurranse. Med operatør nr. 3 på plass, blir det slutt på duopolet.

Da vil man endelig oppleve det som både Telenor Mobil og NetCom lenge har snakket om, nemlig en situasjon hvor mobilprisen havner på samme nivå som fasttelefoni-prisen, pluss et lite mobilitetstillegg. Dette vil få dramatiske følger for NetComs marginer.Det eneste håpet for Terje Christoffersen og hans kolleger i NetCom er at bruken av telefonen øker slik at omsetningen likevel kan holde seg på et akseptablet nivå.

Hva er de nye tjenestene
Men det er nettopp når det gjelder bruk at selskapet har de største utfordringene, for det er nytt bruksmønster, gjennom nye tjenester, som er det viktigste satsingsområdet for NetCom og de andre operatørenene i tiden fremover.

Med det nye SIM Appplication Kit, som i disse dager leveres fra de første telefonprodusentene, får plutselig operatørene en helt ny sjanse: Man kan bruke telefonene som kortlesere.

Det har egentlig telefonene alltid vært, det er når telefonen leser abonnentens SIM-kort at abonnementet aktiviseres. Men nå kan man få telefoner med 2 slike kort, slik at man kan beholde operatørens SIM-kort i telefonen og samtidig få sikker kontakt med tjenesteleverandører med det andre kortet.

Tele-tipping
Dette kan være banker, Norsk Tippings Lottotjeneste (hvor man slipper å gå til kommisjonær for å tippe), det kan være jobben (slik at du får sikker nettverksforbindelse – eller slik at jobben dekker telefonkostnadene direkte). Det er et hav av muligheter som dukker opp når SIM Application Kit blir alment tilgjengelig.

Stikkord: Mobil