Hopp til navigasjon Hopp til innhold

HP til kamp om LAN-skapet

OSLO: I Monte Carlo i begynnelsen av mai vil Hewlett-Packard lansere nye Gigabyte Ethernet-svitsjer. Med unntak av rutere, erobrer HP nå stadig større deler av LAN-skapet i konkurranse med Bay og Cisco.

Priskrigen på nettverksprodukter har gjort Fast Ethernet med 100 Mbps til røverkjøp. Men selv om prisene på nettverksprodukter er i fritt fall, lanserer både HP og konkurrentene stadig nye produkter.

Compaq har nylig lansert Gigabit-svitsjer, og tilsvarende produkter kommer nå også fra ArrowPoint Communications, Samsung Telecommunications og fra Extreme.
Frir til storselskaper

Ingen spaghetti
– I mai lanserer vi den nye Gigabyte Ethernet-svitsjen AdvanceStack Switch 8000 for den øvre delen av markedet. Det nye produktet skal konkurrere med 3Coms Monster-svitsjer og Ciscos Catalyst-serie, sier Vegard Guttormsen, HP Norges produktsjef på nettverksteknologi.

AdvanceStack Switch 8000 kan bygges opp til 80-porter, og er meget kompakt. HP har krympet elektronikken og laget modulære bokser fri for nettverksspaghetti.

Sikter mot de store
– Med de nye Gigabit-svitsjene dekker vi hele nettverksspekteret, med unntak av rutere hvor Cisco fortsatt er helt dominerende, sier Guttormsen til Telecom Revy.

HPs største, norske kunde og partner er Telenor, men HP er også tungt inne i offentlig forvaltning. Med de nye produktene, håper selskapet å få innpass i store, børsnoterte norske selskaper.

Selvreparerende nett
– Kundene våre er opptatt av totaløkonomi. Vi gir livstidsgaranti på alle hubber og svitsjer. Det mest interessante for kundene er nok likevel våre pro-aktive nett, sier Vegard Guttormsen.

Alle HPs nettverksprodukter er nemlig selvkontrollerende og selvreparerende. Hvis en bruker står og jammer en nettverksport, eller en melding går i loop, så finner nettverket automatisk feilen, retter og rapporterer via det innebygde administrasjonsprogrammet.

Også for de små
– HP supporterer fortsatt 100VG AnyLAN i Norge, men det er selvfølgelig Ethernet som dominerer markedet. Store deler av markedet vil fortsatt velge 10Base-T, mens andre går for 100Base-T og nå tilbyr vi også Gigabit Ethernet, sier Guttormsen.

Startprisen for svitsjer er sunket til 10.000-15.000 kroner, noe som gjør dem aktuelle i nett med fra 25 brukere.

Alt til nettverket
AdvanceStack Switch 8000 og 1600 leveres henholdsvis for opptil 80 og 16 porter. Flere svitsjer kan sammenkoples uten å stjele av kapasiteten i svitsjen. HP leverer også de prisbelønnede AdvanceStack Switch 2000 og 800T. Dette er en slags svitsjer hvor du kan kaste inn både FDDI, ATM, 100 og 10Base-T, og knytte det sammen.

HP leverer dessuten hubber med 24, 12 og 8 porter for 10Base, samt 24 og 12 porter for 100Base. Alle kan plasseres i rack, stables og administreres med programvaren AdvanceStack Assistant som igjen kan fjernadministeres, forteller produktsjef Vegard Guttormsen hos HP Norge.