Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Alcatel i strid om forsvar

OSLO: Er nær 400 millioner kroner for dårlig pris for Alcatels forsvarsenhet? DnB, K-fond, Vesta, Gjensidige, Orkla og Folketrygdfondet mente ja. Men de tapte i kampen mot Alcatels styre om å få en ny prisvurdering.

Alcatel STKs holdt mandag ekstraordinær generalforsamling for å drøfte salget av det norske selskapets forsvarsenhet til det franske morselskapet Alcatel Alsthom. 83.4 prosent stemte for styrets anbefalinger etter den fire timer lange seansen.

De norske minoritetseierne, med 16,5 prosent av stemmene, krevde derimot enstemmig en ny, uavhengig prisvurdering. Salget omfatter forsvarsdivisjonen i Alcatel Telecom Norway og aksjemajoriteten i selskapet AME Space i Horten som arbeider med romfartselektronikk.

Kritikk
En stor del av Alcatels norske minoritetsaksjonærer fryktet at Alcatel ikke ville kjempe for å få en høy pris når de solgte via sitt eget morselskap. Selskapet ble også kritisert for dårlig informasjon til aksjemarkedet.

– Seansen, der styret og administrasjonen forsvarte seg som best de kunne, og uten å bli tatt i noen åpenbart grove feil, ble den rene leksjon i hvor vanskelig det egentlig er å fastsette verdier på virksomheter som skal selges, heter det i Aftenposten.

Alvorlig
– Vi tar den kritikken som er fremkommet alvorlig. Det er likevel mitt syn at vi har gjort et godt arbeide i forbindelse med salget, sa styreformann Fredrik Thoresen til informasjonsbyrået Newswire.

– Resultatet i dag var som ventet, sett fra vår side. Representanter for selskapet var villige til å gå nokså langt i sin informasjonsgivning, men det gjenstår viktige ubesvarte spørsmål i dette konkrete tilfelle og av mer generell natur. Vi må nå vurdere de neste tiltak fra vår side, sa porteføljeforvalter Tore Været i K-fondene til Aftenposten etter møtet.

Fransk gigant
Bakgrunnen for salget er at Alcatel Alsthom, som eier 81 prosent av Alcatel STK, planlegger å la de norske bedriftene inngå i en omfattende samordning med den franske forsvarsgiganten Thomson CSF.

Det skjer ved at bedriftene selges til Alcatel Alsthom, for videre salg til Thomson. Dette vil skape to nye, store internasjonale selskaper innen henholdsvis forsvarskommunikasjon og romfart. Alcatel Alsthom vil få aksjer i Thomson i forhold til de verdier Alcatel tilfører de sameide selskapene.

Fremtid
-Dermed hadde såvel Alcatel STK som de norske minoritetsaksjonærene felles interesse av en høy salgspris, sa adm. direktør Bjarne Aamodt.

Styremedlem Bjarne Gravdahl, som er tidligere adm. direktør i Raufoss, støttet salget. Han mener fremtiden gir svært trange kår for små aktører i den europeiske forsvarsindustrien.