Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telefonsentralen dør ut?

OSLO: Bedriftenes telefonsentraler vil dø ut. IP-telefoni via tjener-maskiner vil ta over, er den spenstige spådommen til systemingeniør Knut Ødegaard i Cisco Systems. Ordene falt under en innledning på Merkantildatas seminar om IP-telefoni nylig.

– I dag er kostnadene til telefonapparatene større enn til telefonsentralene i en bedrift. På sikt vil telefonsentralene (PBX) erstattes av flere desentralt plasserte tjener-maskiner. PBX vil nok ennå leve en stund – for foreløpig er det ingen som tør å si at den er død, sier Knut Ødegaard.

Stadig mer aktuelt
IP-telefoni – tale og telefoni over bedriftenes datanett blir stadig mer aktuelt. Man gjør bruk av sammen protokoll som på Internett – IP (Internet Protocol).

Bedre komprimeringsteknikker gjør at man kan komme ned i 5-6 kilobit per sekund (Kbps) for tale. Knut Ødegaard hevder at man ikke vil høre forskjell på slik komprimert tale og dagens telefonstemmer.

Seminar
Merkantildata Kommunikasjon hadde invitert et førtitalls kunder til sitt seminar torsdag om IP-telefoni.

Norsk Hydro, Norsk Tipping, NetCom og Post- og Teletilsynet var blant de tunge aktørene som hadde funnet det verdt å sette seg på skolebenken.
Stikkord: Mobil