Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Stadig raskere GSM-data

OSLO: 3. generasjon mobiltelefoni, Universal Mobile Telephone System (UMTS), vil gi datahastigheter på 384 Kbit/s og senere opp til hele to Mbit/s. Men samtidig arbeider industrien med å øke hastigheten på dataoverføring i dagens GSM-nett.

Man kan gjerne kalle det GSM versjon 2,5, de prosjektene som produsentene nå arbeider med for å få opp hastigheten på dataoverføringen. Det dreier seg om raskere, linjesvitsjet dataoverføring – og det dreier seg om å eliminere linjesvitsjing til fordel for pakkesvitsjing.

Linjesvitsjing er den vanlige måten å overføre GSM-data på. Det innebærer at man ringer opp mottakeren (altså legger beslag på en linje) og overfører data over denne forbindelsen med en hastighet på 9600 bits per sekund.

High Speed Circuit Switched Data
Nå er imidlertid High Speed Circuit Switched Data (HSCSD) underveis; Nokia regner med å kunne levere allerede i løpet av året.

Dette er ganske enkelt en raskere versjon av dagens linjesvitsjing, med hastighet på 57 kbit/s. Dette er tilstrekkelig til at man kan overføre data med ISDN-hastighet over nettet – noe som gir plass for begrenset multimedia. Det vil bli mulig å overføre videokonferanser (små bilder, lav oppløsning) direkte til telefonens display.

General Packet Radio Service
I neste omgang kommer General Packet Radio Service (GPRS). Dette er en teknologi som baserer seg på at man sender «pakker» med data over en åpen linje, i prinsippet den samme teknologien som Internet (TCP/IP) og X.25 er basert på.

Med GPRS vil man kunne overføre inntil 170 kilobits per sekund uten at man opplever forsinkelse for å sette opp kommunikasjonen – og man vil kun betale for de datamengdene som overføres. Når man bruker linjesvitsjing betaler man for tiden forbindelsen er oppe, uansett datamengden som overføres. Også GPRS kommer til å være etablert lenge før man ser noe til UMTS i Europa.

Stikkord: Mobil