Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ingen tulipaner fra Amsterdam

OSLO: For to uker siden overlot tyske Siemens sin PC-produksjon til taiwanske Acer, samtidig som at nederlandske Tulip Computers nå får beskyttelse mot sine kreditorer. Det tynnes stygt i rekkene blant Europas PC-produsenter.

Det europeiske PC-markedet blir stadig sterkere dominert av de fem »amerikanerne» Compaq, IBM, HP, Dell og Packard-Bell. For bare et halvt år siden overtok Tulip den velkjente PC-produsenten Commodore International.

Med de økonomiske problemene som ble kjent for snart to uker siden, spøker det for den nederlandske bedriften som har produsert PC-er siden 1982.

Går så bra, så…
Tulip, med sine 700 medarbeidere, har gått med underskudd begge de to siste årene. I midten av mars ble det kjent at 1997-underskuddet beløp seg til 95 millioner kroner, og at omsetningen var redusert med 13 prosent.

Tulip-sjefen Franz Hetzenauer påsto likevel at 1998 ville bli et godt år. Dagen etter solgte han aksjer og reduserte sin eierandel fra 8 til 5 prosent.

Norske tulipaner
Tulip er representert her til lands gjennom Tulip Computers Norge, som foreløpig ikke berøres av problemene hos morselskapet. Distribusjonen har foregått gjennom Digital Distribusjon som i januar 1997 ble fusjonert inn i Merkantildata.

I februar i fjor ble Tulip innlemmet i PC Lan, Merkantildatas distribusjonsavdeling. Samarbeidet ble avsluttet syv måneder senere, da Tulip begynte å produsere etter bestilling. Markedsandelene har fortsatt å synke, selv om det selges flere PCer i Europa enn noensinne.