Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Farlig fransk gigant

PARIS: France Telecom kan bli en formidabel utfordrer til Telenor hvis selskapet gjør alvor av å satse tungt i Norge, siden det er snakk om en av de få store operatørene som faktisk satser aktivt utenfor sitt eget hjemmemarked.

France Telecom var verdens fjerde største teleoperatør i 1996, basert på omsetningstall. Selskapet er representert over hele verden, alene eller som en av de tre eierne av Global One, sammen med Deutsche Telekom og amerikanske Sprint. Global One er til sammen på plass i mer enn 60 land.

Satellitt
France Telecom og Telenor har begge satset aktivt på kommunikasjons-satellitter. For France Telecom betyr dette blant annet at selskapet eier to geostasjonære satellitter (Telecom 1 og Telecom 2), samtidig som selskapet er viktig medeier i Intelsat, Eutelsat og Inmarsat.

Kabel
I tillegg har selskapet satset på undersjøiske kabler, blant annet som partner i Eurafrica, SAT 2, Ariane 2, Tagide 2 og Sea-Me-We 3. Gjennom sitt datterselskap FCR har France Telecom ansvaret for finansiell styring av undersjøiske kabler på vegne av 80 land over hele verden.

For tiden er det vest-afrikanske kabelprosjektet og Sea-Me-We 3 de viktigste kabelprosjektene for France Telecom. Det siste skal knytte sammen 34 land via 39.000 kilometer fiberoptisk kabelforbindelse mellom Nord-Europa og Øst-Asia.

Mobil
I Europa er France Telecom eier av eller medeier i mobilnett i Belgia, Hellas, Polen, Slovakia, Romania og Danmark. Selskapet er en av de tre som for tiden kjemper om den nye mobillisensen i Italia, hvor også Telenor er med og konkurrerer.

Selskapet er også engasjert i mobilnett i en rekke andre land rundt om i verden, samt i personsøking og i satellitt-telefoni. Viktigst her er satsingen på det kommende Globalstar-systemet.

Gigant
I 1997 hadde France Telecom en omsetning på 156,7 milliarder FFR (omlag 200 milliarder kroner), mens resultatet var på 14,9 milliarder Franc (i underkant av 20 milliarder kroner).

Selskapets resultat er med andre ord omlag av samme størrelsesorden som Telenors totalomsetning. I Frankrike har selskapet installert 33,7 millioner telelinjer, mens France Telecom Mobiles har 3 millioner abonnenter.

Stikkord: Mobil