Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Spør bil-PCen om veien

OSLO: Mens Microsoft tester ut sitt bilnavigasjons- system, er et annet firma snart klar til å lansere et talestyrt system: – Kjør til høyre og så til venstre, sier systemet når du spør om veien.

bil/kart
Talegjenkjenningsteknologi kan dermed gjøre det enklere å finne fram for oss med manglende retningssans.

Avstar-systemet fra IVS Inc. skal lanseres allerede i juni. Når du ber om veien til Frognerparken, sier Avstar: – Kjør til Majorstua, ta Kirkeveien til venstre, fortsett over Middelthuns gate…. Og hvis du er på villspor, hjelper Avstar deg på vei.

Amerikansk fotball
Avstar, som har form og størrelse som en amerikansk fotball, plasseres på gulvet foran i bilen. Ballen inneholder en CD-ROM-spiller med veikart, kontakt for mikrofon som festes ved rattet eller på sikkerhetsselen, og kontakt til satellittsystemet. Samlet pris er om lag 15.000 kroner.

Microsofts auto-PC
Avstar er ikke alene. Microsoft cruiser USA med en demo av sitt navigasjonssystem installert i en åpen Jaguar. Denne datamaskinen bruker operativsystemet Windows CE, og kan integreres med bilradioen. Systemet skal også lese opp innkommende e-post og talepost, mens det slår telefonnumre med talestyring. Bill Gates har nylig snakket varmt om talestyring.

Ikke på norsk
Talegjenkjenning for PCer har kommet langt det siste året, som f.eks. programmene IBM Via Voice Gold og Dragon Software Naturally Speaking. Men det er ennå et stykke vei å gå. For det første kan programmene kun gjenkjenne engelsk, spansk og andre store språk.

Frog near park
For det andre krever programmene mye trening før de er i stand til å forstå uttalen din:

– Jeg vil til Frognerparken!
– I can’t find any frog near the park!

Kanskje det er lettere å rulle ned vinduet og spørre om veien?

Annonse