Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Microsoft mot veggen

OSLO: Første uke i mai ventes sjefsanklagere fra 12 forskjellige amerikanske delstater i fellesskap å rette nye antitrust-anklager mot Bill Gates (bildet) og Microsoft. Samtidig vil de forsøke å forhindre Microsoft i å lansere Windows 98.

Gates, Bill NY2
De amerikanske delstatene motsetter seg lansering av det nye operativsystemet med integrert nettleser før det er holdt lokale høringer om Microsofts angivelige monopoliserings-praksis, i følge Reuters.

Det er foreløpig uvisst om også de føderale antitrust-myndighetene vil fremme nye anklager samtidig, eller senere.

Før Windows 95 lanseres
Saken mellom den amerikanske programvaregiganten og de myndigheter som skal forhindre monopolisering, ruller videre. Microsoft skal lansere Windows 98 den 25. juni. Noen mener at det amerikanske justisdepartementet må reagere før den tid, mens andre ikke tror at det vil bety noe for utfallet.

Tolv delstater
Nå har imidlertid delstatene tatt initiativ i håp om å få fart på departementet. I tillegg til California, Connecticut, Florida, Illinois, Iowa, Massachusetts, Minnesota, New York, South Carolina, Texas og Wisconsin, har også West Virginia en høne å plukke med det de opplever som Microsoft-monopol.

Forhindre monopolisering
I 1995 inngikk justisdepartmentet og Microsoft en avtale som skulle forhindre monopolisering i programvarebransjen. I 1997 påsto departementet at Microsoft hadde brutt avtalen, og gikk til sak.

Ettersom saken drar ut, og Windows 95 erstattes av Windows 98, kan den bli foreldet. Noen mener at departementet burde konsentrere seg om de opprinnelige anklagene, i stedet for å reise ny sak.

Forhandlere støtter Microsoft
I fjor høst aksjonerte en gruppe med amerikanske programvareforhandlere, Association of Software Competitors, for å forsvare Microsoft. Nå aksjonerer en annen gruppe, Microsoft Executive Reseller Council, på samme måte.

For en uke siden ba Microsoft noen av sine største maskinvarepartnere om støtte, men disse PC-produsentene har hittil ikke bedt delstatene eller justisdepartementet om å frafalle anklagene.