Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobildata på steroider

OSLO: Nesten før du rekker å si: – Gammeldags!, er Intels raskeste, mobile MMX-prosessor avløst av en mobil Pentium II 266 MHz. De nye notebookene utnytter bare deler av den nye teknologiens potensiale. Først senere i år kommer alt plass.

Intel har brukt skohorn og presset 7,5 millioner transistorer inn i sin nye, mobile Pentium II (Deschutes). Den avløser en 266 MHz Pentium MMX-brikke med 5,4 millioner som kom i februar. Den bærbare prosessoren kjører både 233 og 266 MHz, men den tregeste brikken får liten oppmerksomhet.

Tilleggsteknologi
Pentium II (P II) skrur opp Windows-ytelsen ytterligere og kjører NT med glans. Men det viktigste er kanskje all tilleggsteknologien som følger den nye prosessoren.

Intel vil nemlig redusere forskjellen mellom bærbare og bordmaskiner. Første skritt er å ta i bruk samme brikkesett, selv om de bærbare ennå ikke kan utnytte det fullt ut.

Compaq alene
Den nye teknologien er klargjort for AGP (Accelerated Graphics Port) som avlaster prosessoren ved grafikkprosessering. Heller ikke her kommer alt på plass før senere i år. Compaq har derfor laget et eget hovedkort med AGP for sin nye Armada-maskin.

P II har beskjedne fortrinn ved dagligdags teksbehandling og regneark. Både Dataquest og Intel sier at de fleste kontorprogrammer kjører like effektivt på Pentium MMX (P MMX), men P II er merkbart raskere ved grafikk.

Batteriet skiller mest
De nye P II-maskinene oppviser mye større variasjoner i brukstid før batteriet må lades på nytt enn i ytelse. De første bærbare med 266 MHz P II bruker mer strøm enn 200, 233 og 266 MHz P MMX. Ifølge tester er brukstiden på batteridrift redusert med opptil 1,5 t i forhold til forgjengerne. Gjennomsnittlig kan du bruke maskinene på batteri mellom 2 t 45 min og 3 t 30 min, eller om lag 20 prosent under tilsvarende maskiner med 266 MHz P MMX.

440-brikkesettet gir muligheter for avansert strømsparing, men Intel har ikke ennå utnyttet disse mulighetene fullt ut.