Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Japan satser på nett-telefon

OSLO: Den gigantiske, japanske teleoperatøren NTT allierer seg nå med vesle, svenske Glocalnet, amerikanske Inter-Tel, og argentisk-brasilianske Telba for å tilby telefoni via Internett (IP-telefoni). Glocalnets norske partner er Netnet.

NTT International vil, ifølge tidsskriftet Total Telecom, linke sitt nett med svenske Glocalnet som tilbyr Internett-telefoni via gateways i en rekke europeiske land. Andre linker går til det argentisk-brasilianske Telba og amerikanske Inter-Tel, Det amerikanske selskapet produserer VocalTec-teknologien som alliansen bruker.

Gatewayer over hele verden
NTT International skal installere 100 VocalNet gatewayer i Japan. NTT har allerede satt opp gatewayer i Tokyo og Osaka, som dekker 35 millioner mennesker. Telba planlegger 300 gatewayer i SørAmerika, mens Glocalnet vil dekke London, Stockholm, Amsterdam, Frankfurt, Paris, Zurich, Brüssel og Milano.

Verdiøkende tjenester på nettet
Glocalnet-sjefen Stefan Krook sier at alliansen satser på å bygge sine egne gateways og etablere avtaler med lokale tilbydere av IP-telefoni, som Netnet. Krook tror at fremtiden for nett-telefoni ligger i å tilby verdiøkende tjenester, og ikke bare tale. Svenske Glocalnet er et knøttlite selskap med bare 25 ansatte.

Stockholm Energi og Netnet
Som tidligere meldt i internettavisa Telecom, samarbeider Glocalnet med Stockholm Energi om å tilby nett-telefoni til mobiltelefon og til utlandet for sine 800.000 kunder. I Norge samarbeider Glocalnets med Netnet, som har begynt å tilby tilbyr nett-telefoni til små- og mellomstore bedrifter.

Store konkurrenter
NTT-alliansen får konkurranse fra Global Roaming Internet Connectivity Alliance og store teleoperatører som Deutsche Telekom og AT&T. Den tyske teleoperatøren er allerede i ferd med å bygge ut nett-telefoni i USA.
Stikkord: Mobil