Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Advarsler mot GSM

OSLO: Næringslivets sikkerhetsorganisasjon (NSO) advarer mot bruk av GSM-nettet til samtaler som inneholder sensitive forretningsopplysninger. Men avsløringen av sikkerhetshull i GSM-samtalene overrasker ikke direktør Helge J. Størkersen (bildet).

Størkersen, Helge
– Dette endrer ikke noe på vårt knesatte prinsipp ovenfor våre medlemmer: De fleste sambandsmidler kan i teorien avlyttes – også GSM-nettet. Derfor skal man ikke spre sensitiv informasjon og følsomme opplysninger per telefon. Det skal man bruke andre kanaler til, sier Størkersen.

Sikkerhetsdirektøren presiserer at advarselen ikke bare gjelder GSM-telefoni spesielt, men alt samband generelt.

Farlig sikkerhet
NSO-direktøren kommenterer opplysningene om at GSM-nettet er lettere å avlytte enn tidligere antatt på følgende måte:

– Et samband må være sikkert fra A til Å, uansett om det er GSM eller et annet samband. Det holder ikke at det bare er sikkert fra A til B. Den dårligste sikkerhet er den halvgjorte – og den er også farligst. Det gir nemlig et bedrag av å tro av vi er sikre – når vi egentlig ikke er det, sier direktøren i NSO.

– Ikke overrasket
– Jeg er vel egentlig ikke overrasket over at GSM-nettet er avlyttbart. Vi har jo fra før visst at det var mulig å tappe de faste linjene fra basestasjonene. At man nå lettere kan avlytte også samtalen som går i luften mellom telefon og basestasjon er for så vidt nytt. Men det viser bare det vi alltid har sagt: At et system ikke er sikrere enn det svakeste ledd, sier sikkerhetsdirektøren.

Lager håndbok
– NSO er meget opptatte av sambandssikkerhet – eller det mange kaller kommunikasjonssikkerhet Vi holder på med å lage et faghefte om kommunikasjonssikkerhet for næringslivet. Det har naturlig nok vært ført samtaler også med mobiltelefonselskapene om sikkerhet. Vi regner med å ha fagheftet klar 1. juli, sier Størkersen.

Mot spionasje
NSO teller om lag 360 bedrifter, som har bedt om å bli delaktige i den servicen og informasjonen som gis om sikkerhetstiltak mot industrispionasje, sabotasje, terrorisme, datakriminalitet og lignende.

Til dette formålet har NSO opprettet et eget råd. Næringslivets sikkerhetsråd teller 12 medlemmer. Politiets overvåkningstjeneste, Forsvarets overkommando/sikkerhetsstaben, Landsorganisasjonen, Økokrim og Kriminalpolitisentralen er såkalte konsultative medlemmer.

Annonse
Stikkord: Mobil