Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Sikre nett i København

TELEGRAM: Torsdag og fredag samles 200 forretningsfolk, jurister og byråkrater til en høring i København. Her skal de drøfte hvordan de kan fremme sikkerhet og handel på Internett.

København-høringen er sponset av danske myndigheter og EU-kommisjonen. Høringen skal forberede en ny EU-lovgivning om digitale signaturer, – en forutsetning for sikre nett-transaksjoner av dokumenter og penger, ifølge Reuter.

Den største hindringen
– Digitale signaturer er en av de største hindringene for utviklingen av elektronisk handel, sier Per Sørensen fra det danske Forskning- og IT-departementet til Reuter.

Sørensen mener at det både trengs et nasjonalt, et europeisk og et internasjonalt regelverk til å ivareta godkjennelse av digitale signaturer, forbrukerbeskyttelse og ansvarsforhold når noe går galt.

EU-regler i mai
Danmark har allerede et lovforslag klart, og EU-kommisjonen fremmer i mai forslag til regler for digitale signaturer. USA har foreslått et internasjonalt regelverk. EU-kommisjonen vil foreslå minimumsregler for programmer, maskinvare og sertifiseringsorganer –selskaper som garanterer at de digitale signaturene er ekte.

Kryptering og eksport
EU-kommisjonen ønsker seg også forbrukerbeskyttelse, men understreker at den ikke må bli så streng at den avskrekker bedrifter fra å selge varer og tjenester via nettet.

Høringen vil også drøfte markedet for krypteringsteknologi, og belyse hvordan kryptering påvirker håndhevelsen av EUs eksportkontroll.