Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Eksplorer 5.0 på slankekur

OSLO: Samtidig som at dommere og advokater diskuterer skjebnen til Internet Explorer og Windows-integrasjonen, er Microsoft snart klar med første beta av Internet Explorer 5.0.

Utfallet av saken mellom det amerikanske justisdepartementet og Microsoft, avgjør om nettleseren blir integrert med Windows 98 eller NT 5.0. Uansett resultatet ser det i hvert fall ut til at IE 5.0 blir mye slankere enn det den er i dag.

Valgfri Java
Sist uke inviterte Microsoft en rekke utviklere til sitt hovedkontor, for å forhåndsvise IE 5.0. Ifølge deltakerne, kommer Microsoft til å gjøre den nye nettleseren svært modulær. For å redusere størrelsen, kan brukerne selv velge hvilke elementer de vil laste ned. Java Virtual Machine er en slik valgfri modul.

Mindre applikasjoner
Selektiv nedlasting har konsekvenser både for sluttbrukere og for utviklere som bygger IE inn i sine nye applikasjoner. Hvis applikasjonen ikke trenger Java, er det heller ingen grunn til å bygge den inn. Resultatet er mindre plasskrevende applikasjoner. På den annen side kan det også svekke betydningen av både Java og Java Virtual Machine.

Betaen er snart klar
Microsoft ventes å slippe den første betaen av IE 5.0 for 32-bit systemer med det aller første. Deretter følger en versjon for 16-bit systemer. Lanseringsdato for den ferdige nettleseren er ikke bestemt.