Annonse


Viser finger’n i Trondheim

De ansatte i de mange høyteknologiselskapene på Leiv Eiriksson Senteret har så langt benyttet plastkort med magnetstripe når de skal åpne dører. Nå testes et nytt system som regnes som enda sikrere, basert på såkalte biometriske data.

Fingertuppen
I stedet for å dra et magnetstripekort legger den besøkende en av fingertuppene på en fingeravtrykkleser, og dermed avgjøres det øyeblikkelig om vedkommende har adgang.

Risikoen er relativt stor for at nøkler og tradisjonelle magnetkort kan komme på avveie. Produsentene av sikkerhetssystemer har derfor sett seg om etter mer avanserte løsninger.

Optimal sikkerhet
Systemer basert på biometriske data regnes i dag som optimale. Det handler om å ta i bruk de biologiske kjennetegn som bare ett enkelt individ har, enten det dreier seg om stemmen, netthinnen på øyet, retina, eller som her – fingeravtrykk.

Annonse


– Skal sikkerhetssystemet fungere, må hver enkelt ansatt på forhånd registrere sine fingeravtrykk. Når de legger fingeren på leseren blir det kontrollert om mønsteret stemmer med ett av de som finnes i databasen, forteller sekretær Anne Sarheim ved SIVA til Adresseavisen.

Hun opplyser at erfaringene så langt i overveiende grad har vært positive.

Livet ut
Alle mennesker får allerede på fosterstadiet dannet et unikt mønster på fingertuppene, og det holder seg livet ut. Selv eneggede tvillinger har ulike fingeravtrykk.

Omkring 500 kjennetegn, eller minutia, er kartlagt på hver finger. Åtte slike er tilstrekkelig til å fastslå et menneskes identitet.

Annonse