Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Suksess for Kamfjord?

TROMSØ: Ifølge forskningssjef Reinholt Ellingsen hos SINTEF i Trondheim, har de og oppdragsgiveren PolyDisplay hatt et gjennombrudd innen utviklingen av en bistabil flatskjerm. I løpet av mai måned skal de ha klar 20 prototyper av den nye skjermen til utprøving.

Kamsfjord, ThorG
Den bistabile flatskjermen har et vesentlig lavere strømforbruk enn tradisjonelle flatskjermer. Oppdatering av skjermbildet skjer bare når det er endringer i det som skal vises, og bare i de aktuelle punktene på skejrmen.

Lesbar i sollys
I tillegg har den nye skjermtypen den fordel at den er lesbar selv i direkte sollys. Siden skjermflatene er i plast, og ikke i glass som er vanlig i tradisjonelle skjermer, kan skjermen ha en buet utforming.

Ulempen er at skjermen i sin nåværende form trenger vesentlig lenger tid på å foreta oppdateringer enn tradisjonelle flatskjermer.

Problemer
Per i dag har SINTEF klart å ta fram feilfrie prototyper på skjermer som måler seks og en halv tomme diagonalt i svart hvitt med 16 gråtoner. Ifølge forskningssjef Reinholt Ellingsen hos SINTEF, gjenstår ennå noe utviklingsarbeid før de har klare feilfrie fargeskjermer.

– Vi tilstreber full VGA-oppløsing og ser det som fullt mulig å få fram skjermer med inntil 4009 farger, sier Ellingsen. Han legger til at halvparten av de prototypene som nå skal testes er i farger.

Ny fart i utviklingen
Det var i 1996 at PolyDisplay, via en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt (OfU-kontrakt) som ble inngått mellom Hærens forsyningskommando, Statens Distriktsutviklingsfond (SND) og Siemens Norge, fikk midler til å videreutvikle en ny type bistabil flatskjerm. Kontrakten var på cirka 15 millioner kroner, hvorav de tre partene har bidratt med fem millioner kroner hver.

I tillegg har SINTEF i Trondheim investert cirka en og en halv million kroner i utviklingen og PolyDisplay cirka to millioner siden 1996.
Annonse