Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Se opp for GSM-misbruk

OSLO: Nå kan også ditt GSM-telefonabonnement misbrukes. Forskerne i Smartcard Developers Association (SDA) har nemlig bevist at tyver kan kopiere SIM-kortet og ringe på din bekostning.

Smartcard GSM
Før har det vært kjent at man kunne lage kopier av NMT-telefoner og ringe for den opprinnelige eierens regning. Nå er det også bevist at man kan svindle med GSM-telefoner ved å kopiere SIM-kortet.

Krypteringshull
I en melding fra SDA viser forskerne at de har klart å klone SIM-kortet som fins i GSM-telefoner. SDA fant nemlig ut at krypteringsalgoritmen hadde en ”lekkasje”. Ved å sende flere forespørsler på rad om identiteten til SIM-kortet, kunne de hente ut bit for bit av kortets hemmelige informasjon. Til slutt fikk de nok data til å lage eksakt kopi av det opprinnelige SIM-kortet – en ekte kloning.

– Problem
Forskningssjef Jon Ølnes ved Norsk Regnesentral i Oslo bekrefter at dette er en velkjent metode for å teste og knekke krypteringsalgoritmer.

– Krypteringsalgoritmene bør offentliggjøres slik at de kan testes. En algoritmes sikkerhet skal ikke være avhengig av at den er holdt hemmelig. Her illustrerer SDA dette vesentlige problemet om å hemmeligeholde krypteringsteknologi, sier Ølnes.

Misbruk mulig
– Misbruk er mulig. Men vårt system for avsløring av svindel vil oppdage det om to like SIM-kortet har gjort hver sine samtaler på samme tidspunkt på forskjellige sted. Dette vil forhindre at abonnenten blir påført kostnader, sier produktdirektør Trond Wiberg i Telenor Mobil.

NetCom på sin side bekrefter at rent teknisk vil det være mulig at to identiske SIM-kort utfører samtaler samtidig i deres GSM-nett.

Internasjonalt anliggende
– Vi vil nå ta en intern gjennomgang og test for hva som kan gjøre, sier gruppeleder Bjørn Erik Reinseth i NetCom.

Begge operatørene vurderer å ta opp problematikken i internasonale fora, som MoU (Memorandum of Understanding) og ETSI (European Telecommunications Standards Institute).

Stikkord: Mobil