Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny, norskutviklet feltterminal

TROMSØ: Forsvaret vil i løpet av høsten starte utprøving en flerbruks feltterminal (FFT) utviklet av Siemens Forsvarssystemer. Den nyutviklede terminalen kan bli satt i produksjon allerede fra neste år av.

Siemens feltterminal
Feltterminalen skal etter planen tas i bruk helt ned på lagsnivå til posisjonering, navigering og overføring av meldinger. I tillegg vil den kunne brukes til ulike spesialoppgaver alt etter våpengren og type avdeling.

Lett å bruke
Terminalen er ikke større enn at den går ned i lomma på en feltjakke. Med standard Lcd-skjerm vil den ha batterikapasitet til to døgns drift. Terminalen har et enkelt brukergrensesnitt, hvor brukeren orienterer seg på skjermen og velger funksjoner kun ved bruk av piltaster. Disse kan opereres selv om soldaten befinner seg ute i sprengkulde med tykke votter på hendene.

Flere muligheter
Ifølge administrerende direktør i Siemens forsvarssystemer, Frank Almaas, vil terminalen kunne kobles til ulike typer radioer, blant annet Forsvarets nye Multi Rolle Radio (MMR). Terminalen har en fullverdig fargeskjerm som kan leses i dagslys. Den kan både ha innebygget GPS og tilkobles ekstern GPS hvor det er ønskelig. Det er også mulig å tilkoble eksternt tastatur og en større skjerm.

I tillegg til det innebygde minnet, har terminalen mulighet for minneutvidelse og utvidelse med ytterligere funksjoner via PC-kortplass.

Ny flatskjermteknologi
Siemens forsvarssystemer har vært med på å finansiere utviklingen av en ny flatskjermteknologi i regi av selskapet PolyDisplay i Sandefjord, som gründeren Thor G. Kamfjord står bak.

OfU-kontrakt
Feltterminalen ble utviklet ved en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt (OfU-kontrakt) som ble inngått mellom Hærens forsyningskommando, Statens Distriktsutviklingsfond (SND) og Siemens Norge i 1996. Kontrakten var på drøye 36 millioner kroner, hvorav Siemens har bidratt med cirka 15 millioner, Hærens forsyningskommando 15 millioner og SND resten.

Sivile marked
Terminalen kan også vise seg å finne anvendelse i det sivile. Aktuelle brukergrupper vil være redningskorps, politi og brannvesen med flere.
Annonse