Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny Engelsk/Italiensk allianse

OSLO: Det nylig privatiserte Telecom Italia og engelske Cable & Wireless ble onsdag enige om å etablere en internasjonal allianse. Sammen blir de en av verdens aller største teleoperatører.

I følge avtalen, som ble underskrevet onsdag, skal Telecom Italia betale 15 milliarder kroner for minoritetsinteresser i flere av C&Ws selskaper.

De to telefonoperatørene skal integrere sine globale nettverk og tjenester, for så å selge telefonitjenester til næringslivet for over 5700 milliarder kroner i året.

Spennende samliv
– Det er en allianse mellom en gammel jomfru og en ungkar som fryktet å bli sittende igjen som veggpryd mens de andre giftet seg, sier en kommentator til tidsskriftet Total Telecom.

Overtar eierandeler
Telecom Italia eier allerede 10 prosent av den franske mobiloperatøren Bouygues Telecom. Nå overtar de også C&Ws 20 prosents eierandel. I tillegg overtar Telecom Italia 5 prosent av Cable & Wireless Inc. i USA og 20 prosent av Cable & Wireless West Indies, som deretter blir integrert med Telecom Italias 29 prosent i det kubanske telefonselskapet Etecsa.

Telecom Italia har fra før omfattende virksomhet i Sør-Amerika, mens Cable & Wireless er sterkt involvert i Hong Kong og Kina.

60 millioner kunder
Samlet har de to operatørene 60 millioner kunder og er representert i 130 byer over hele verden. C&W og Telecom Italia får en samlet markedsverdi på 585 milliarder kroner, eller omtrent det samme som British Telecom.

Det er likevel betraktelig mindre enn verdien av France Telecom og Deutsche Telekom (904 milliarder kroner), eller alliansen mellom Telefonica de Espana SA, WorldCom og MCI Communications.
Annonse
Stikkord: Mobil