Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Alcatel selger ut forsvar?

OSLO: Klokka 11.00 torsdag begynte styremøtet som avgjør skjebnen til forsvarsdivisjonen til Alcatel Telecom Norway og Alcateleide AME Space i Horten. Styret i Alcatel STK og adm. direktør Bjarne Aamodt (bildet) bestemmer nå om selskapene skal selges til en ny fransk forsvarsgigant.

Aamodt, Bjarne
Alcatel følger med dette samme opplegg som erkekonkurrenten Siemens AG, som i fjor bestemte seg for å selge ut sine forsvarsdivisjoner.

I Dagens Næringsliv torsdag står det at Alcatel Telecom Norway vil skifte statsborgerskap.

– Dette er ikke riktig. Styret skal i dag vurdere fremtiden til kun forsvarsdivisjonen i Alcatel Telecom Norway. Det er en vesentlig stor forskjell i de to tingene. Vår forsvarsdivisjon består av 263 ansatte og AME Space har 117 ansatte, sier informasjonsdirektør Ole Martin Grønli til internettavisa Telecom.

Vanskelig for å si nei
Etter det internettavisa Telecom erfarer skal det mye til for at Bjarne Aamodt og styret i Alcatel STK går mot et salg av forsvarsselskapene. Dette skyldes at Alcatel Alsthoms har sterke føringer i denne saken, og som kjent har det franske selskapet aksjemajoriteten (81 prosent) i Alcatel STK. Aamodt har dermed kniven på strupen av franskmennene.

En styreavgjørelse om et eventuelt salg vil være klar rundt klokka 14.OO torsdag, opplyser informasjonsdirektør Ole Grønli til internettavisa Telecom.

Forsvarsgigant
Bakgrunnen for et mulig salg av de to norske selskapene er at Alcatel STKs eiere, Alcatel Alsthom, Dassault Industries og Aerospetiale arbeider hardt med det statlige franske selskapet Thomsom-CSF om å danne en felles, ny forsvarsgigant.

Alcatel Alsthom vil ventelig få en eierandel på opptil 25 prosent av aksjene i den nye forsvarsgiganten.

Startet i fjor høst
Planene om å etablere det nye forsvarsselskapet har pågått siden september/oktober i fjor. Frankrikes sosialistregjering gikk da inn for at Alcatel kunne gå sammen med det statlig majoritetseide Thomson-CSF for å skape et slikt selskap.

Prosessen ble i fjor høst karakterisert som et av de største franske omstrukteringstiltak de siste 30 år.

Europeisk motvekt
– Målet for prosessen er å skape en sterk europeisk konstellasjon som kan konkurrere med de amerikanske selskapene innen dette området, sa konsernsjef Bjarne Aamodt i norske Alcatel STK da planene ble kjent i midten av oktober.

Amerikanske selskaper innen forsvarselektronikk har de siste årene vært gjennom en sterk fusjonsbølge. Dette har blant annet resultert i tre ledende internasjonale konstellasjoner, som nå får sin europeiske motvekt.

Stikkord: Mobil