Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Vaksine mot år 2000

TELEGRAM: Flere av landets sykehus satser nå friskt for å unngå dataproblem ved overgangen til år 2000. Det er bare å legge seg inn nyttårsaften 1999, kunne en friskmelding ha vært.

– Å fraråde mot å være på sykehus rundt årtusenskiftet nå, er å ta for hardt i. Folk bør ikke engste seg for å befinne seg på SiR i perioden rundt årtusenskiftet, mener avdelingsleder Geir Sørgjerd ved medisinsk-teknisk avdeling på Sentralsjukehuset i Rogaland (SiR). Han sier dette til Stavanger Aftenblad.

Ikke alle vet
I januar sendte sykehus ut spørsmål til 80 av sine leverandører med spørsmål om deres utstyr vil takle overgangen til år 2000, og eventuelt hva som må gjøres. Til nå har de fått svar fra vel omtrent halvparten, og regner med at resten vil svare i løpet av våren. Sykehuset lover at de fortløpende vil jobbe med problemet videre.

Livsviktig
–Men vi kan ikke ta vårt utstyr ut av drift for å foreta tester selv. Mye av dette livsviktige utstyret er i bruk døgnet rundt. Derfor er vi avhengig av tilbakemeldingen fra leverandørene. Jeg vet at det jobbes seriøst med dette hos produsentene, sier Sørgjerd til Aftenbladet.

Ulykker og økonomisk kaos
År 2000 kan innebære problem både når det gjelder programvare og datautstyr. Problemet skyldes at det i program tidligere ofte ble brukt bare to siffer for å angi årstall.

Dette kan føre til at datamaskiner og program ikke vil forstå at en har gått inn i et nytt århundre. Enkelte dommedagsprofeter hevder dataprogram vil føre til ulykker og økonomisk kaos.