Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Mobilen reddet liv

OSLO: Mobiltelefoner bidro til at flere redningsaksjoner i påskefjellet har fått en lykkelig slutt. Baksiden av medaljen er mobilbruk som kan føre til misforståelser og unødige aksjoner. Røde Kors selv bruker VHF-radio i fjellet og advarer folk mot å stole blindt på mobiltelefonen.

– Vi har ingen total oversikt enda, men vet om i alle fall tre aksjoner hvor folk via mobiltelefonen har fått varslet om at de trenger hjelp, sier fungerende lederen for Norges Røde Kors hjelpekorps, Eli Merethe Hageberg til internettavisa Telecom.

Varslet selv
I en aksjon på Kvamskogen i Hordaland fikk de savnede selv varslet hjelpekorpset. På tross av dårlig dekning fikk de gitt beskjed om at alle var i live og at ingen var skadet.

Føre til misforståelser
Røde Kors hjelpekorps har hatt 23 aksjoner med til sammen 42 mennesker innblandet, noe de betegner som en rolig påske.

– Stadig flere har med seg mobiltelefon på fjellet. Det kan også føre til misforståelser, for eksempel når folk skal ringe og si fra om at de har kommet frem, men mangler dekning eller batterikapasitet, sier Hageberg.

Likevel er hun ikke i tvil om at mobiltelefoner fører til at aksjoner blir satt i gang tidligere og at dette kan bidra til at de savnede blir funnet i godt behold.

Stoler bare på VHF
Røde Kors hjelpekorps har hatt 5000 personer i beredskap i påskefjellet.

– Mobiltelefonen er et nyttig redskap for oss når vi skal kalle inn personer og sette i gang en aksjon, men på fjellet stoler vi bare på VHF-radio, sier Hageberg.

Stikkord: Mobil