Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Troløs venn i Påskefjellet

GOLSFJELLET: Mobiltelefonen er en troløs venn i fjellet. For det første har verken Telenor Mobil eller NetCom bygd ut nettet sitt i store deler av den norske fjellheimen. For det andre kan batterisvikt og lav nettkapasitet skape problemer.

røde kors/VHF
Det hører ikke med til dagens orden at mobiloperatørene drar oss til fjells for å fortelle om mangelfull dekning og andre problemer. Men det gjorde faktisk Telenor Mobil og Røde Kors i fellesskap sist helg på Golsfjellet der hjelpekorpsets velkjente lavoer alt var på plass.

Økt kapasitet
– Våre mobilnett er ikke utbygd over alt i fjellet. En GSM basestasjon rekker 34 kilometer i rett luftlinje, men dekningen kan svikte i bratte skråninger der radiobølgene ikke kommer til. Vårt nett dekker 70 prosent av landarealet i Norge. Store deler av fjellheimen vil alltid være uten mobildekning, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.

– En NMT 450-basestasjon rekker normalt 5-6 mil. Foran påsken har vi firedoblet nettkapasiteten i de viktigste utfartsområdene over hele landet. Vi er derfor godt forberedt til å ta trafikkøkningen, men ikke baser din sikkerhet på mobiltelefonen. Det kan i beste fall være et nyttig supplement, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil.
Han forteller at de nå har god dekning både på Golsfjellet, Hemsedal og Geilo, men at det avgrenser seg til de mest sentrale områder. Det er hytteområder og hoteller Telenor Mobil har prioritert.
– Husk også at basestasjonene kan falle ut ved strømbrudd. Faktisk er Hallingdalen det sted i Norge vi har hatt flest utfall av basestasjoner på grunn av strømbrudd og uvær, forteller Amundsen.

Mobilt fjellvett
Telenor Mobil har utarbeidet åtte mobile fjellvettregler:
• Stol ikke på at du har dekning over alt
• Ikke avtal faste ringetider. Du kan på avtalt tid befinne deg på et sted uten dekning
• Spar på batteriet. Du kan få bruk for det
• Husk lader og reservebatteri
• Oppbevar mobiltelefonen og eventuelt reservebatteri varmest mulig. Kulden reduserer batterikapasiteten
• La ikke mobiltelefonen være ditt eneste “sikkerhetsutstyr”
• Hvis du ikke har dekning – søk opp i høyden
• Slå av mobiltelefonen på steder der det kan ødelegge påskestemningen for andre

Og til slutt en aldri så liten sikkerhetsforanstaltning til fra Anne Karin Augland i Telenor Mobil/Privat:

– Viderekopl hjemmetelefonen enten til mobilen eller hjemmeværende venner i påsken. Innbruddstyvene har det med å ringe for å sjekke om noen er hjemme.
Annonse
Stikkord: Mobil