Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Snail mail med e-frimerke

OSLO: Tirsdag lanserte det amerikanske postverket elektroniske frimerker som kan lastes ned fra Internett og skrives direkte ut på konvolutten. Det er ingen 1. april-spøk; Nå skal det bli enklere å bruke «snail mail».

E-frimerke.gif
Den amerikanske Posten tar nå Internett i bruk for å gjøre det enklere å sende post på gammelmåten.

Tirsdag fikk Silicon Valley-bedriften E-Stamp godkjennelse til å starte betatester, etter å ha brukt to år på å utvikle det første elektroniske frimerket. I september i fjor kjøpte både Microsoft og AT&T en eierandel på 10 prosent hver i E-Stamp.

Som å trykke penger
Før betatestene starter, har teknologien gjennomgått en omstendelig godkjenningsprosedyre. Å utgi frimerker er jevngodt med å trykke pengesedler.

E-Stamp er først på markedet, men flere konkurrenter har allerede sine elektroniske frimerker til godkjenning hos det amerikanske postverket. Systemet burde være spesielt aktuelt i Norge, hvor det nesten ikke finnes frimerkeautomater.

Elektronisk betaling
Kommende mandag kan nettbrukere i Washington-området laste ned porto fra nettet og skrive den direkte ut på konvoluttene ved hjelp av et spesielt program, en liten «maskinvaredings» og en vanlig skriver.

Senere skal systemet testes ut i San Francisco, California og i Tampa, Florida. Beta-testerne må kople seg opp til nettet og betale elektronisk for frimerkene. Krypteringsteknologi beskytter pengetransaksjonene.

Skrives ut direkte
Deretter blir frimerkene lastet ned og lagret i en «dings» på størrelse med en tykk mynt, som er koplet mellom PCen og skriveren.

E-frimerket eller frankeringstrykket, skrives deretter ut på konvolutten sammen med adressen. Frankeringstrykket er en slags strekkode med kryptert informasjon.

Smart for småbedrifter
E-frimerket er den første nye formen for porto etter at frankeringsmaskinene ble tatt i bruk i USA for 78 år siden.

E-stamp er betraktelig mindre klumpete enn frankeringsmaskiner, og prisen skal være konkurransedyktig. Markedet er først og fremst småbedrifter, som snart slipper å løpe på postkontoret når de mangler frimerker til en masseutsendelse.