Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Reddet av elektronisk søker

TROMSØ: Bjarte Alvik (bildet) opplevde i slutten av januar i år det alle tur- og fjellfolk frykter mest. Han ble tatt av et snøskred og lå under 1 1/2 meter tettpakket snø. Han ble reddet fordi han og turkameratene gikk med elektroniske søkere.

Alvik, Bjarte
Bjarte Alvik er som yrkesmilitær en erfaren fjellmann. Han studerer i dag datafag ved høyskolen i Tromsø og er derfor vant til å bruke elektroniske hjelpemidler. I dag er han sikker på at en elektronisk søker/mottaker har reddet livet hans.

En av hobbyene til Bjarte Alvik er å kjøre Telemark. Den 18. januar i år kunne hobbyen lett kostet ham livet. Han var da på skitur på Kvaløya ved Tromsø sammen med seks andre telemarkentusiaster. Fire var utstyrt med elektronisk søker.

Erfaren fjellmann
– Jeg har gjennomgått flere skredkurs og vurderte tidlig fjellsiden til høyere for oss til å kunne være skredfarlig. Foran et mindre snøfelt vi vurderte å krysse for å gå utenom, stoppet jeg ved siden av en stein, og tok av meg skiene for å ta en spadeprøve av snøen.

– En i følget gikk litt lenger ut på siden med skiene på. Jeg hørte at det gikk et søkk gjennom snøen. Så kom skredet fra fjellsiden til høyere for oss. På grunn av at jeg satt meg ned bak steinen og fikk skjermet ansiktet med hendene, fikk jeg en del luft foran ansiktet.

Søk igangsatt
– De andre i følget var heldigvis ikke tatt av skredet som var om lag 600 meter langt og bredt. Da de så at jeg forsvant stilte de sine søkere inn på mottak. Den elektroniske søkeren jeg har anskaffet er til enhver til slått på når jeg går, slik at den sender ut radiosignaler.

– Siden alle slo senderne sine over på mottak samtidig og fikk signal med en gang, var det til å begynne med en smule forvirring blant kameratene mine. Ganske raskt ble de enige om bare å bruke en søker for å finne meg. De hadde sett hvor jeg forsvant og visste derfor noenlunde hvor de skulle begynne å lete.

Knapp tid
– Den aktive søkeren deres begynte raskt å gi utslag. Desto nærmere de kom meg og min sender, desto større utslag fikk de.

– Da jeg hørte skritt i snøen over meg, skjønte jeg at det var håp om å bli reddet. Under siste del av selve utgravingen var jeg ikke bevisst til tross for at hele leteseansen ikke hadde tatt mer enn 15 minutter. Men jeg kom raskt til meg selv igjen med en gang jeg fikk luft. Letinga hadde tatt adskillig lengre tid dersom jeg ikke hadde hatt på meg en søker, sier Alvik.

Råd til brukere
Bjarte Alvik mener alle som beveger seg i rasfarlige områder bør vurdere å utstyre seg med elektronisk søker. Første bud fra ham er å skaffe seg kunnskap om snøskred og selvsagt å unngå farlige områder. Søkeren kan imidlertid gi en ekstra sikkerhet. Brukerne bør forsikre seg om at søkerne har tilstrekkelig batterikapasitet til turen.

Søket bør starte raskest mulig ut fra sannsynlig funnsted av forulykkede. De med søkere bør spre seg og gå på linje med om lag 20 meters avstand fra hverandre med søkeren stilt på mottak. Dette er raskeste måte å kontrollere et stort område på. Søkestenger og spader må alltid være med i vinterfjellet, sier Alvik.

Til hovedsiden for Internettavisa Telecoms påskedekning 1998

Annonse
Stikkord: Mobil