Hopp til navigasjon Hopp til innhold

220-volts Internett

LONDON: Seks europeiske og asiastiske e-verk vil tilby Internett-aksess via strømnettet til bolig og bedrifter. Gjennom selskapet Nor.Web, vil Nortel og United Utilities markedsføre teknologien over hele verden.

strømnett.gif
Energiverkene Vattenfall og Sydkraft i Sverige, Edon i Nederland, RWE og EnBW i Tyskland, og Singapore Power vil tilby høyhastighets Internett-aksess og andre tjenester via strømnettet. Under en pressekonferanse i London torsdag denne uken, fortalte Nortel og United Utilities at de hadde undertegnet avtaler med de seks e-verkene.

Lanseres i 1998
E-verkene skal teste tjenesten i fire måneder, før den lanseres i tredje eller fjerde kvartal.

Nortel og United Utilities fikk en storm av henvendelser da de iverksatte forsøk med teknologien i Manchester i fjor høst. Nå forhandler Nor.Web med 30 europeiske og asiatiske e-verk.

Stavanger neste?
I Norge vurderer Stavanger Energi om de skal velge Nor.Web-løsningen eller et norskutviklet system fra vesle bedriften ElCom.

Stavanger Energi og ElTele planlegger nemlig en tilsvarende tjeneste, som de i første omgang vil tilby til bedriftskunder i Rogalandsområdet. Ved Universitet i Trondheim pågår forsøk med å fjernavlese strømmålere med en liknende teknologi.

En rekke tjenester
Nortel og United Utilities lanserte nylig en liten boks med kontakter for PC (Internett), telefon (Internett-telefoni) og for tilkopling av alarmer og termostater.

Systemet skal senere utvides for Internett-TV og avlesning av strømmålere. Teknologien kan ikke uten videre tas i bruk på det amerikanske marked, og vil derfor tidligst bli aktuell i midten av 1999.