Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Slutt på nettverks-boom?

OSLO: Elendige kvartalsresultater for såvel Cabletron som 3Com har skapt nervøsitet på Wall Street, hvor man frykter at nettverksbransjen nå opplever det samme marginpresset som PC-bransjen hittil har vært alene om. Men samtidig varslet Microsoft om kommende toppresultat.

I løpet av de siste par ukene har såvel Compaq som Intel varslet dårligere resultater enn forventet. Denne uken offentliggjorde 3Com at selskapet ville tjene betydelig mindre enn i samme kvartal i fjor. Dengang kunne selskapet rapportere rekordstore 179.1 millioner dollars på en omsetning på 1.46 milliarder.

Nå er omsetningen gått ned til 1,25 milliarder og overskuddet til 13, 9 millioner. Det dreier seg i om en resultatminsking på mer enn 96 prosent – og 3Coms aksjer falt øyeblikkelig 3 prosent til omlag 36 dollar.

Cabletron
Tallene fra 3Com kom bare noen dager etter at Cabletron rapporterte et tap på 263,4 millioner dollars, ned fra et overskudd på 60,2 millioner i samme kvartal i fjor. Også årsresultatet gikk ned for Cabletron, fra et overskudd på 221,1 millioner dollars til et netto underskudd på 127.1 millioner.

Cabletron har blant annet besluttet å kvitte seg med ytterligere 180 ansatte, i tillegg til de 600 som ble annonsert sist høst.

Nervøsitet
Alt dette har vært med på å skape nervøsitet blant nettverks-investorer spesielt og IT-investorer generelt. Derfor kom det som en lettelse da Microsoft forhåndsannonserte at de vil få et resultat som er bedre enn det man hittil har ventet.

Microsoft kom med meldingen fordi dårlige meldinger fra andre selskaper i PC- og nettverksbransjen hadde skapt almen nervøsitet på Wall Street.

Usikkert for Microsoft
Men også Microsoft varsler at fremtiden er usikker.

– Vi opplever fortsatt solid vekst, uttaler finansdirektør Greg Maffei i en pressemelding.

– Veksten går imidlertid langsommere, så det er ikke riktig å ta dette kvartalet som et eksempel på hva som skjer i fremtiden. Veksten i tredje kvartal kommer til å bli mindre enn 30 prosent, mot omlag 50 prosent tidligere, sier Maffei.