Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Russere truer IT-sikkerheten?

KIRKENES: Utspillet fra sjefen i Forsvarets Overkommando, Jan Erik Larsen, hvor han i Dagens Næringsliv slo alarm mot russiske IT-folk, ble debattert både av russere og nordmenn under de nordnorske IT-dagene i Kirkenes. Internettavisa Telecom spurte representanter fra Sword og Kirkenes Utvikling om de kunne gå god for oppdrag utført av russiske IT-ingeniører.

– At Forsvarets Overkommando har slik tiltro til russisk dataekspertise at de tror de kan legge inn slike svakheter, uten at det er mulig å oppdage disse, er en god attest. Indirekte betyr det at de mener russiske IT-folk har meget høy kompetanse, sier Oddgeir Danielsen i Sword.

– Er det ikke like stor risiko å satse på programmeringsjobber utført av datafolk fra Irland eller India som at det er risiko for at det legges inn svakheter av russisk dataekspertise, sier han til internettavisa Telecom.

Sunn diskusjon
– Det er selvsagt sunt med skepsis. Alle som skal ha noe med vårt datautstyr eller programvare å gjøre bør selvsagt sjekkes. Jeg nekter for eksempel å gi fra meg passordet til min datamaskin, selv om jeg leverer maskinen til service, sier Danielsen.

– At debatten kommer opp er også sunt. Det er dermed enklere å imøtegå kritikken enn om folk skulle gå rundt å spekulere på om hvilke sikkerhetsaspekt som legges til grunn for de jobbene som skal gjøres, mener Danielsen.

Kildekoder
– Alle dataprogrammer som utvikles på oppdrag leveres normalt med fullt tilgjengelig kildekode. Kildekoden bør gjennomgås og sjekkes uansett om programvaren er utviklet av russere eller av nordmenn, sier Danielsen.

– Til alle slike programmer vedlegges systemdokumentasjon som gjennomgår programmets oppbygging med detaljert beskrivelse av funksjonaliteten til objekter, subrutiner og funksjoner.

Kan kontrolleres
– Det er videre mulig å kjøre ekspertsystemer for å kontrollere kildekoden i programvaren som er utviklet. Det kan dermed raskt avsløres om det er lagt inn muligheter for overvåking eller svakheter, sier Danielsen.

All reklame er god reklame
Prosjektleder i Kirkenes Utvikling, Kai Lund, mener til at all reklame er god reklame. En av satsingsområdene til Kirkenes Utvikling er IT. Selskapet arbeider med å snu Kirkenes fra et industrisamfunn til kunnskapsbaserte arbeidsplasser. Lund støtter at det oppstår arbeidsplasser i Kirkenes basert på russisk IT-ekspertise.

Ung kompetanse
– At Forsvarets Overkommando har advart mot russiske datafolk, har ført til stor interesse for den jobben som gjøres i Kirkenes for å formidle russiske IT-ingeniører.

– Det er spekulert i om ikke de som tilbyr sin IT-kompetanse på det norske arbeidsmarkedet er rekruttert av KGB og har vært under styring av russiske myndigheter før murens fall. De datafolkene vi har med å gjøre er i all hovedsak så unge at de var under 15 år under Glasnost-tiden, sier Lund.