Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Cebit i netthandelens tegn

HANNOVER: Det var et tema som mer enn noe dominerte når nettverksbransjen møttes på Cebit denne uken: Håpet om at Internett-handel endelig skulle bli viktig. Les hva toppsjefene i IBM, Hewlett-Packard, Deutsche Telekom (t.h.i bildet), samt bundeskansler Helmut Kohl (t.v. i bildet) mener om netthandel.

Kohl, Helmut
Louis Gerstner, toppsjefen i IBM, var først ute med optimistiske spådommer, da han benyttet åpnings-seansen forrige onsdag til å spå om Internett-handelens fremtid.

– Jeg regner med at markedet for Internett-basert handel kommer til å nå 200 milliarder dollars innen århundredets utgang, sa Gerstner og fortsatte:

– Egentlig er dette en konservativ spådom, siden det ikke er for mye sagt å hevde at nettet raskt er i ferd med å bli den mest dynamiske, rastløse og søvnløse markedsplass for varer, tjenester og ideer som verden noengang har sett.

Kanslerens budskap
Bundeskansler Helmut Kohl, som også deltok på åpningsseansen, er også blitt en ihuga fan av Internett-handel.

Han omtalte Internett som en motor for nye arbeidsplasser og en enorm, global markedsplass som aldri sover. Og Kohl var sjeleglad for at Tyskland var på full fart inn i informasjonsalderen hvor teknologien vill skape tusener av nye jobber.

Det store crashet
Nå må det innrømmes at disse talene kom bare et par timer etter at messens datanett-løsning, med 30 000 CPUer koblet opp under Cebit, hadde crashet slik de mange tusener utstillere ikke fikk testet sine oppsett før messen startet, samtidig som journalister uten GSM-data ikke fikk sendt hjem sine forhåndsstories.

Det gikk forøvrig ikke helt greit for dem som hadde GSM-data, siden det slett ikke var noen selvfølge å finne en ledig linje når man skulle ringe hjem for å fortelle om Nettets velsignelser.

Optimisme
Årsaken til den kollosale optimismen var ikke bare de nye, teknologiske mulighetene og de kommende sikkerhetsstandardene som skal gjøre det tryggere å overføre penger over nettet.

Like viktig er utviklingen for selve nettet, hvor liberaliseringen fra 1. januar har skapt en enestående framtidstro når det gjelder tilgangen på tele- og Internett-tjenester. Det hersker en bred enighet her i Hannover denne uken om at såvel data- som telekommunikasjon kommer til å bli raskere, rimeligere og bedre tilgjengelig.

Raskere aksessnett viktig
Dette vil i neste omgang sørge for at man får et kundegrunnlag stort nok til at Internett-handelen virkelig skal fungere. Ikke minst viktig er muligheten til å ta i bruk raskere aksessnett, enten det er snakk om kabel, ADSL, mobilnett eller ISDN.

Deutsche Telekom var blant de mange selskapene som benyttet Cebit til å annonsere kraftig reduserte priser på Internett-samband, samtidig som DT-sjef Ron Sommers også benyttet anledningen til å forhåndsannonsere selskapets tilbud om Internett-telefoni.

Dette kommer til høsten og vil gi brukerne tilgang til «telefoni på turistklasse», sa Sommers.

HP: Kun Internett
Hewlett-Packard var også klar i sin holdning til Internett. Jörg Menno Harms, leder for HP Tyskland, sa at selskapet nå kun utvikler produkter som kan brukes i Internett-sammenheng, og at selskapet allerede hadde tilpasset mer enn halvparten av sine produkter slik at de kan brukes til Internett-handel.

– Det er her veksten kommer, sa Harms.