Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Allsidige russere til Norge?

KIRKENES: Russiske IT-ingeniører fra fire ulike firmaer presenterte seg under IT-dagene i Nord-Norge nylig. Målet var både å selge ferdige dataløsninger og tilby sin arbeidskraft på det norske IT-markedet.

– På Kolahalvøya er det i dag mange hundre russiske IT-ingeniører. De besitter en datakompetanse som er fullt konkurransedyktig på det norske markedet. Deres mål er å enten få oppdrag fra norsk IT-industri eller å komme på gjestevisitt og utføre oppdrag i Norge, sier daglig leder Oddgeir Danielsen i firmaet Sword (Software Opportunities Research & Development).

Sword er opprettet for å formidle russisk IT-ekspertise til Norge og vil samarbeide med Kirkenes Utvikling AS.

Bred kompetanse
Kompetansen som sitter på andre siden av grensen for Kirkenes er mangfoldig. Firmaene som presenterte seg selv under IT-konferansen kan utføre programmerings-, tilpasnings- og installeringsjobber og har dessuten ferdigutviklede programmer.

Første bedrift ut var NetSL. Deres liste over sertifikater og lisenser imponerte også blaserte norske dataeksperter som var til stede på IT-dagene i Kirkenes. Av porteføljen kan nevnes Novell System House, 3Com, Digital, Mod-Tap, Microsoft, Compaq og APC.

Gode referanser
NetSL kunne vise til en imponerende referanseliste. De hadde sin første nettverks-installasjon (LAN) i 1989, basert på Novell Netware. De kan blant annet vise til installasjon av administrasjonsprogramvare og utstyr til Murmansk flyplass, til tollvesenet og banker. I installeringen inngår både stormaskiner som IBM 4381 og installasjon av fiberoptiske kabler.

Complex systems Murmansk har spesialisert seg på ekspertsystemer innenfor GIS-området. De har blant annet laget en omfattende programpakke som brukes til meldingsformidling, posisjonering og ressursovervåking for deler av den russiske havfiskeflåten. Posisjoneringssystemet bruker satellittsystemet Argos, som har god dekning i nordområdene.

Web-høyskole
Murmansk Technical University har spesialisert seg på web-utvikling, nettverksløsninger og databasert opplæring. Høgskolen tar på seg konsulentoppdrag.

De viste fram et Javabasert testprogram som også kan brukes over Internett. Programmet hadde en mengde rapporteringsmuligheter med grafisk grensesnitt.