Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Når får vi ett telenett?

HANNOVER: Teleleverandørene har snakket om sammenslåing av fastnett og GSM siden den store Telecom-messen i Geneve i 1995. Andre foretrekker DECT eller satellitt som «partner» i sine integrasjonsplaner. Vil kappestriden ende opp med at GSM tar bukta og begge endene?

mobildame
Da jeg var barn, var telefonen en svart tingest i en kald, mørk gang. Senere har jeg fått telefon i stua, og på jobben. Dessuten drasser jeg rundt på en GSM-telefon som i følge mine sjokkerte og langt mer urbaniserte kolleger visstnok bare er egnet til å drepe dionosaurer.

Bedre oversikt
Dette skal det snart bli en slutt på, slik jeg våger å tolke teleleverandørenes maning til integrasjon mellom ulike teknologier under årets Cebit. Heretter skal jeg kunne forholde meg til kun en telefon, med ett telefonnummer.

Når jeg forflytter meg fra heimen til jobben, eller forlater jobben for å dra på jentetur til Himalaya, skal jeg dermed – i det minste i teorien – kunne være evig tilgjengelig. Som en ekstra bonus skal jeg få bedre oversikt over økonomien – alle samtalene vil komme på en regning.

Bare prat?
Høres vel og bra ut, men blir det med snakket? At sterke kommersielle krafter trekker i ulike retninger, kommer klart fram av bredden i de ulike leverandørene sine satsinger.

En ting synes imidlertid ganske sikkert. Alle vil ha GSM. Den globale mobilstandarden ser ut til å spille hovedrollen i alle integrasjonsstrategiene. Vil den også bli endelig seierherre?

Diffuse grenser
At grensene de ulike teknologien imellom er i ferd med å bli mer diffuse, synes sikkert.

Allerede i år vil Alcatel introdusere kombinasjonen fastnett og GSM i noen land, fortalte selskapets ledelse under en pressekonferanse dagen før åpningen av årets største europeiske datamesse.

DECT-dødaren Nokia
Nokia skaper uro med sitt krav om at GSM bør fortrenge DECT til de evige jaktmarker. Finnene ser med forakt – eller er det misunnelse – på Ericsson og deres nye og forbedrede dual-mode GSM/DECT-telefon.

Istedenfor lanserer de «Intranett via GSM», basert på GSM-basestasjoner «i heimen», i håp om at brukerne skal skjønne at det tross alt er både enklere og rimeligere å forholde seg til en trådløs teknologi enn til to.

Satellitt
For ytterligere å komplisere bildet, arbeider de nye lavbanesatellittoperatørene Iridium og Globalstar for å forene satellitt og GSM.

Når Iridium åpner sin tjeneste i slutten av september i år, vil brukerne kunne kjøpe håndsett som utnytter rimelige GSM-samband der det er mulig, og som automatisk svitsjer over på satellitt når brukeren er utenfor rekkevidde fra nærmeste GSM-basestasjon.

Færre ja, men…
Om vi ikke vil få færre teknologier å forholde oss til i framtida, tyder alt likevel på at vi som brukere i det minste vil slippe å forholde oss til fullt så mange forskjellige telefonapparater – og telefonnumre.

Fra en beskjeden telebrukers synsvinkel melder det seg imidlertid et spørsmål. Når blir telefonfrie soner en luksus som bare de aller rikeste kan tillate seg å oppsøke?
Stikkord: Mobil