Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Star Wars mellom EU og USA

OSLO: Er det rettferdig at ICO må betale for å bruke sine frekvenser i USA når amerikanske satellittoperatører fikk sine frekvenser gratis. Dette er stridsspørmålet når EU nå setter hardt mot hardt i forholdet til USA.

Satellitt
Satellittbaserte telefonsystemer som Iridium og Globalstar har fått tildelt sine frekvenser i 1600 Mhz-båndene uten noe ytterligere om og men fra amerikanske myndigheter. Men de samme myndighetene har bestemt at Inmarsat-datteren ICO må betale inntil 14 milliarder kroner for å få tilgang til sine frekvenser i 2 GHz-båndet.

Dette er urettferdig og diskriminerende mot den eneste ikke-amerikanske konkurrenten, mener EU-kommisjonen, som nå har gitt beskjed om at de amerikanske myndighetene må ombestemme seg. Alternativet er europeiske straffetiltak mot de amerikanske systemene.

Hensyn til brukerne?
Den amerikanske reguleringsmyndigheten FCC mener at det ikke er snakk om diskriminering, men om at ICO må betale utgiftene i forbindelse med at dagens amerikanske brukere av 2GHz-båndet må bytte frekvenser.

Det finnes mange som i dag bruker 2GHz i USA, mens 1,6 GHz var ledig da Iridium og Globalstar bestemte seg for å sette i gang. Opprinnelig hadde FCC også gått inn for å frigjøre 2GHz, men har senere ombestemt seg,

Rettssaker
I utgangspunktet har USA god tid, siden ICO ikke skal på luften med sitt system før år 2000. Men Iridium skal starte opp allerede i september, og EU-kommisjonens oppfatning er nå at konflikten må være løst innen den tid hvis amerikanerne skal unngå problemer med konsesjonene i de 15 EU-landene.

EU-reglene sier at de enkelte lands reguleringsmyndigheter skal gi et svar innen fire måneder etter at en søknad om lisens er levert. Men Mark Bogers, toppbyråkrat med ansvar for satellittkommunikasjon og telestandarder i EU, sa nylig i Washington at “det er fare for at det dukker opp noen rettssaker som kan forsinke prosessen.

Gode venner?
Ledelsen i Iridium sier imidlertid at man ikke er spesielt nervøse der i gården, siden dette egentlig er en sak mellom reguleringsmyndighetene, mens samarbeidet og den gjensidige støtten mellom ICO og Iridium hele tiden har vært mer enn tilfredsstillende.

På samme måte sier representanter for Globalstar at de ikke regner med vansker, siden en ikke uvesentlig del av selskapets eiere er europeiske selskaper som Aerospatiale, Alcatel, France Telecom og Vodaphone. Representantene for FCC sier at beslutningen om ICOs betaling ikke skjedde fordi selskapet var eid av ikke-amerikanere, siden også andre leverandører av satellitt-telefoni har et betydelig innslag av eiere fra Europa og Japan.

Mer krig
Samtidig er det helt klart at den amerikanske bransjen jobber med å beskytte sine egne. Et eksempel på det er at Alcatel Skybridge ikke fikk være med i Satellite Industry Association fordi foreningen ikke aksepterer selskaper som er “datterselskaper eller divisjoner” av utenlandske selskaper som sine medlemmer.

Alcatel mente at medlemskapet skulle være en grei sak, siden Skybridge er registrert i USA og siden Alcatel tross alt har mer enn 10.000 ansatte i Amerika. Men SIA nekter, og den transatlantiske stjernekrigen fortsetter.

Stikkord: Mobil