Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Kombitelefon ja, men kombi hva?

KOMMENTAR: Den krevende mobilbevisste kjøper vil selvsagt nå anskaffe seg en kombinert mobil telefon? Men bør han velge kombinasjonen av to frekvenser (dual band) eller kombinasjonen av to teknologier (dual mode)?

Joramo, Arne.gif
Den pågående Cebit-messen i Tyskland viser at alle mobilleverandører nå lanserer to-frekvens-telefoner som både kan bruke GSM 1800-nett og GSM-900-nett eller kombinasjonen av disse. For leverandører er det selvsagt at de nå må levere denne typen telefoner.

Fos oss som bor i Oslo kan vi utnytte GSM-1800-nettet til Telenor Mobil fra slutten av april. NetCom-kundene må vente til høsten. Når vi reiser i utlandet har vi flere operatører å velge mellom med en to-frekvens-telefon. Ofte er GSM-1800 nettene billigst på samtrafikk.

Men hva så med en telefon som i det ene øyeblikket er en GSM-telefon og i neste øyeblikk en DECT trådløs telefon? Ericsson går mot strømmen og lanserte en slik telefon med sin TH 688 og i England lanserer BT en tjeneste (One Phone) for kombinasjonen DECT og GSM.

Vi ville ikke i Norge satse på kombinasjonen GSM-DECT før vi i det minste ser at Telenor lanserer en spesialsydd tjeneste og viser at de virkelig vil bygge ut DECT i de største byene, på flyplasser, hoteller, jernbanestasoner med mere.

Det er selvsagt fasinerende med en telefon både hjemme og ute, men nytteveridien er så langt tvilsom. Du får mer avanserte separate DECT-løsninger og du vil ha to nummer fortsatt.

Hva Ericsson angår imponerer deres to-frekvens nyskapning SH 888 mer med sin infrasrøde kommunikasjon med PCen. Kanskje den mest avanserte mobile nyskapning på Cebit.

Om hjemmecelle-teknologien slår gjennom, vil du for første gang få muligheten til å få en kombinert mobiltelefon og trådløs telefon. Når du er hjemme, fungerer den som en ordinær trådløs DECT-telefon. Når du beveger deg ut av hjemmesonen, går den over til å bli en vanlig mobiltelefon. Nokia satser i den retning. Men foreløpig er databåndbredden du har mobilt for liten til å gjøre løsningen attraktiv for oss som også vil ha Internett-tilgang i god hastighet hjemme gjennom samme systemet.

Det kan endre seg alt neste år med pakkesvitsjet data. Men først med neste generasjon mobilstandard (UMTS) vil vi få hastigheter i mobile systemer som kan måle seg med fastnettet.

Noe gjennomslag for mobile alt-i-ett-løsninger vil vi derfor neppe få før om 2-3 år.
Stikkord: Mobil