Lilletun, jon.gif

Annonse


Internett 2 åpnet

Lilletun, jon.gifStatsråd Lilletun var invitert til Institutt for Informatikks lokaler i Gaustadbekkdalen mandag. Det markerte at forsøksdrift med Internett2 offisielt ble startet i Norge, samtidig med at Universitetet i Oslo åpner et nytt Multimedia-kommunikasjonslaboratorium.

Statsråden startet med å forsnakke seg litt om teologi, og skyldte på at han hadde vært på flere innvielser i helgen. Han rodde imidlertid det hele lett i land med å avslutte: – Teknologien gir nye muligheter, men det er også spørsmål om hvilke verdier dere formidler over nettet.

Multimedia
Det spesielle med Internett 2 er den sterkt økte kapasiteten.

– Neste generasjons Internett muliggjør kombinert overføring av lyd og levende bilder med så god kvalitet at det skaper fundamentale endringer i kringkasting, telefoni og kommunikasjon mellom bedrifter og privatpersoner. Sammensmelting av disse mediene skaper nye muligheter som vi setter på dagsorden, melder Institutt for informatikk.

Annonse


Automatikk
Internett 2 skal også bli lettere å administrere. Datamaskinene skal kunne flyttes mellom ulike nett og det skal være mulig å koble seg opp uten at brukeren har spesiell kompetanse på området.

Andre fordeler med Internett 2 er sterkt øket sikkerhet, og at antall IP-adresser på nettet kan øke radikalt.

Raskt nett
Internett 2 bruker neste generasjons IP-teknologi, som beskrives i protokollen IPv6. Mellom universitetene i Norge er det etablert egne høyhastighetssamband, som er drevet av Telenor. Hastigheten på linjene ligger på 155 Mbit/s. De tilstedeværende fikk en demonstrasjon av linjen mellom Blinderen og Telenor Forskning og Utvikling på Kjeller.

Universitetes nye multimedialaboratorium er etablert ved hjelp av egne midler, og støtte fra Uninett og Norges Forskningsråd.

Innhold
– I Japan ble vi også vist et meget raskt nett i forskningsmiljø, sa Lilletun under åpningstalen.

– Nettet var klart for multimedia, og det var mulig å overføre direkte fra undervisningen. Det vi fikk demonstrert var til gjengjeld gammeldags kateterundervisning med kritt på tavla.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse