Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Fokus på IT i nord

KIRKENES: I forkant av Den norske Dataforenings (DND) landsmøte i Kirkenes arrangeres IT-dagene i Nord-Norge. Et viktig innslag er russisk dataekspertise som markedsfører sin kompetanse og ulike produkter.

Det planlegges et eget selskap som skal formidle russisk IT-ekspertise til det norske markedet. En av hovedmålsettingene med IT-dagene i Nord-Norge er da også å bygge nettverk.

Det gjenstår å se om russisk dataekspertise blir med i fremtidige nordnorske IT-miljø. Signaler fra norske myndigheter, kan tyde på at noen ser på russerne som en sikkerhetsrisiko.

Alltids ett marked
Flere av foredragsholderne under konferansen var inne på problemene med å skaffe nok kompetent IT-arbeidskraft. Geir Jacobsen fra Cap Gemeni sa det så sterkt at:

– De som har dyktige IT-folk i bedriften, finner alltids marked for sine produkter.

Dele på arbeidskraft?
Under konferansen ble det også fokusert på hvordan Nord-Norge kan skape IT-arbeidsplasser og IT-miljøer i distriktene. Her ble det foreslått en modell med oppbygging av veksthusmiljø med gunstige betingelser for datagründere.

Et tiltak innen nettverksbygging var forslaget om å dele på ressurspersoner.

Lekkasjer
Det ble påvist lekkasjer i IT-oppdrag fra Nord-Norge til Sør-Norge som årlig representerer milliardbeløp.

Bare ved at nordnorske IT-bedrifter tar på seg oppdrag som for eksempel driftsansvar for IT-systemene til nordnorske bedrifter, kan det skapes adskillige IT-arbeidsplasser i Nord-Norge.