Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Avviser kritikk mot ElTele

OSLO: Styreformann Per Morten Torvildsen (bildet) i ElTele-gruppen står oppreist selv om han får tildels hard kritikk for det meste han gjør. Torvildsen er en ekspansiv stå-på-type som gir de mer konservative kraftselskap-eierne problemer med tempoet.

Torvildsen, Per Morten

 • ElTele-gruppen og styreformann Per Morten Torvildsen får nå krass kritikk fra leverandører som kommer med beskyldninger om internt lederrot, maktkamp og beslutningsvegring i ElTele.
 • Torvildsen er skuffet over at France Telecom ennå ikke har gått inn på eiersiden. Ifølge ukeavisa Telecom Revy, er det ikke sikkert at den franske telegiganten inngår eierskap med hele ElTele-gruppen, slik det tidligere er antydet.
 • ElTele sliter internt med et “nessekonge-velde”. Mange av tjenestene og produktsortimentet til ElTele, samt avtalen med France Telecom, ville ha vært i orden dersom ikke de lokale eierne av ElTele-selskapene hadde sinket prosessen.
 • Torvildsen utelukker ikke at ElTele og EniTel i fremtiden kan bli slått sammen. Ifølge Telecom Revy er det nå lokale forhandlinger på gang om fusjon og mer samarbeid mellom de to kraft-grupperingene.Skuffet
  – Joda, forholdene kan være tøffe for et relativt nystartet selskap, men jeg har ikke problemer med å følge med i svingene. Jeg er selvsagt skuffet over at eieravtalen med France Telecom ennå ikke er signert, sier Torvildsen til Telecom Revy.

  På en pressekonferanse i fjor høst sa du at avtalen med France Telecom ville være i havn i god tid før jul?
  – Det var jo det jeg håpet, men det er vanskelig å diktere hva våre eiere og eventuelle fremtidige eiere skal gå inn for. Etter nyttår har jeg sagt at vi skulle klare å få avtalen signert innen slutten av februar. Det klarte vi rett og slett ikke. ElTeles eiere har ulike interesser og syn på et mulig eierskap fra France Telecom, sier Torvildsen som i det daglige også er adm. direktør i ElTele Øst.

  Etter det Telecom Revy erfarer er ikke alle ElTele-selskapene interessert i å få inn France Telecom på eiersida. Er det strid om eierandelene?
  – Som sagt, jeg kan ikke svare på hva alle selskapene i ElTele-familien vil gjøre. Jeg er ikke redd for at ElTele skal bli “spist opp” av den franske telegiganten. Jeg tror at i første omgang vil kanskje ett eller to selskaper i vår familie, eller gruppering, få France Telecom inn på eiersida. Det er for tidlig å spå hvilke selskaper det dreier seg om.

  Ettersom du er leder i ElTele Øst og styreformann i ElTele-gruppen er det vel nærliggende å tro at det er disse to selskapene det er snakk om?
  – Det kan kanskje bli det, men jeg vil verken bekrefte eller avkrefte spekulasjonene. Jeg skal ringe til dere når det skjer noe – jeg vil ikke love noe annet.

  Kritikken mot ElTele om beslutningsvegring kommer fra leverandører, teleoperatører og andre samarbeidspartnere – selskaper som dere allerede har kontrakter og rammeavtaler med.
  – Da er kritikken en tanke uberettiget. Det eneste jeg kan tenke meg at våre samarbeidspartnere har reagert på, er at vi gikk ut og søkte nye samarbeidsalternativer på telefonisiden. Det kan jeg tenke meg har blitt oppfattet negativt – men vi må da ha lov til å se oss rundt etter det billigste alternativet. Jeg innrømmer at vi ikke er ufeilbarlige, verken som mennesker eller selskap, sier Torvildsen.

  Hva med påstandene om rot i ledergruppa til ElTele?
  – Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i de påstandene. De er helt grunnløse! ElTeles offensive strategi og væremåte er et klart bevis på at vi ikke lider av noen form for beslutningsvegring. Men jeg skjønner godt at folk reagerer når vi ekspanderer så fort som vi gjør. Misunnelsen er stor i Norge.

  Hvordan er forholdet mellom det sentrale ElTele AS (hvor du er styreformann) og ElTele Øst?
  – Samarbeidsklimaet er veldig bra. Vi får stadig til nye og spennende prosjekter. Telecom Revy er vel ikke klar over at ElTele AS bare er et lite konsulentfirma i den store ElTele-familien. ElTele-selskapene er nemlig selvstendig eiet og ElTele AS har dermed kun en samordnende funksjon med blant annet markedsprosjekter og slikt.

  Angående dine uttalelser om ElTele AS som et “lite konsulentfirma”; Det ryktes at det er en rå maktkamp i kulissene mellom deg og adm. direktør Magne Rygg i ElTele AS. Hvem er det egentlig som styrer ElTele-skuta?
  – Påstandene om maktkamp mellom meg og Magne er det dummeste jeg har hørt! Det stemmer rett og slett ikke. Jeg oppfatter oss som venner som daglig samarbeider godt. Det sier alt. Jeg gjentar at det er eierne i de enkelte ElTele-selskapene, som for eksempel ElTele Rogaland, som har det siste ordet i beslutningsprosesser i ElTele-familien. ElTele Rogaland må daglig forholde seg til 11 forskjellige eiere.

  Er du plaget av at mange av eierne er kommunalt og politisk styrt? Hva med “nessekonge-veldet” i ElTele-systemet?
  – For utenforstående kan det sikkert se slik ut, men jeg er ikke enig i beskrivelsen av eierne. Jeg innser likevel at det er store forskjeller mellom oss som kommer fra telebransjen, kontra de som sitter i den mere konservative kraftbransjen. Det er ikke alltid lett å få disse to forskjellige kulturene til å jobbe sammen like effektivt. Jeg er ikke plaget av at eierne er politisk styrt, men på noen områder skulle jeg ønske at beslutningsveiene var kortere og at saksbehandlingen kunne gå noe kjappere, sier Torvildsen utålmodig.

  Når skal ElTele slås sammen med det andre telealternativet i kraftsektoren – EniTel?
  – Jeg vet at noen av våre lokale eiere, spesielt på Vestlandet, har lokale og regionale forhandlinger om samarbeid med EniTel. Det er flott! Husk at et lokalt kraftselskap godt kan være eier i både ElTele og EniTel. Det ene alternativet utelukker ikke det andre. På sikt hadde det vært en fordel at ElTele og EniTel slo sammen sine hoder for å skape en stor og samkjørt konkurrent til Telenor og Telia.

  Hvorfor skal ElTele samarbeide med Jernbaneverket når dere ville sluppet billigere unna hos EniTel?
  – Saken er såpass enkel at EniTel foreløpig ikke er klar med noe særlig av tjenester eller priser. Det er synd, fordi vi da bare har to alternativer å velge i; nemlig “monpolisten” Telenor og Jernbaneverket. Jeg tror Jernbaneverket kan gjøre en god jobb for oss dersom de følger samme oppskrift som det svenske jernbaneverket, som har flere teleoperatører på en og samme fiberløsning.
 • Stikkord: Mobil