Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny Communicator fra Nokia

HANNOVER: Endelig, dagen før åpningen av Cebit-messen, lanserte Nokia andre generasjon Communicator. Den nye Communicator 9110 vil bli vesentlig mindre og lettere enn forgjengeren. Den vil bli levert med internett, e-post, telefax, meldingstjeneste og infrarød bildeoverføring.

Nokia communicator 9110
– Den nye Communicator veier bare 249 gram. Det betyr at Nokia har redusert vekten på Communicator 9110 med hele 150 gram, sammenlignet med forgjengeren, sa visepresident Anssi Vanjoki i Nokia Mobiltelefon til internettavisa Telecom under onsdagens lansering.

Vektreduksjonen skal bidra vesentlig til å øke populariteten til GSM-telefonen som også er ment å skulle fungere som et mobilt kontor.

Trådløs bildeoverføring
Muligheten for trådløs bildeoverføring er sannsynligvis den mest spennende nyheten med Communicator 9110. Her mener Nokia å tilby publikum en første forsmak på trådløs multimedia.

Med applikasjonen Digital Camera Connectivity kan brukeren sende og motta bilder via infrarøde signaler fra kamera som støtter Ir-TranP-protokollen. Bildene kan bli videresendt via GSM, enten som egne filer, som vedlegg til e-post eller som en fax.

Programvarepakken PC Suite gir brukeren full anledning til å overføre informasjon og programvare til og fra PC-er med Windows 95 og Windows NT 4.0.

Minnekort
Utvidelsen av minnet til 4 MB er en annen nyhet som publikum nok vil vite å sette pris på, særlig i forbindelse med bildeoverføring, men også ved opptak av samtaler og lyd. Minneutvidelsen skjer ved å ta i bruk et utskiftbart multimediakort (MMC) på størrelse med et frimerke.

– Kapasiteten på minnekortet bli doblet, til 8 MB, innen utgangen av året, sier Vanjoki.

Under budsjett
Mange hadde ventet denne lanseringen under fjorårets Cebit, men det var altså først i år at Nokia fant tiden inne til å lansere oppfølgeren til Communicator 9000.

Nølingen skyldes trolig ikke har solgt så mye som budsjettert, i følge Mads Eriksen, produktansvarlig for Nokia i Skandinavia.

Kun GSM 900
Med 6 timers taletid og 8 dager standby, vil Communicator kunne konkurrere med enhver annen GSM-telefon i batterilevetid.

Norske kunder vil kunne kjøpe Communicator 9110 i tredje kvartal. Den vil kun bli levert for GSM 900.

Pris
– Prisen er enda ikke fastsatt. Det er likevel ikke rimelig å tro at den vil ligge under prisen på dagens versjon, sier Eriksen til internettavisa Telecom.

Både Communicator 9000 og 9110 vil være i handelen den første tiden etter nylanseringen. Den tidlige versjonen naturlig nok til en noe lavere pris enn i dag, i følge Vanjoki.

Subsidiert?
Produktsjefen ser gjerne at norske mobiloperatører tar opp ideen fra Sverige, der Communicator er solgt som en pakkeløsning, med mobil- og dataabonnement, til en pris som ligger flere tusen kroner under prisen for terminalen alene.

Stikkord: Mobil