Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Satellittovervåking av fisket

TROMSØ: EU har nå kommet på banen for å få til bedre ressurskontroll for fiskeflåten. Fra år 2000 ønsker de å fjernovervåke samtlige fiskefartøyer som er lengre enn 24 meter. Det norske Ressurslink-prosjektet, som blant annet foreslo kommunikasjonsløsninger for fiskeflåten, har også prøvd ut sporing av fiskebåter via satellitt.

– Myndighetene ble anbefalt av prosjektgruppen heller å overvåke fangstresultater enn å overvåke båter, sier prosjektleder for Ressurslink-prosjektet, Svein Bertheussen til Internettavisa Telecom.

EU-krav
Når EU nå går ut og setter krav til fiskeflåten, er det store sjanser for at forslaget om sporing av fiskefartøyer via satellittposisjonering og overføring av posisjoner mot land gjennomføres.

Fiskeridepartementet har sendt ut forslag på høring til de aktuelle instansene. Mange fiskebåtredere har allerede sagt fra om at i tilfelle overvåking blir påbudt, nekter de å betale anskaffelseskostnader.

I EU-forslaget er også aktuelt å utstyre fiskebåtene med sensorer på vinsjer og pumper for å sjekke om fiske pågår.

Satellittstandard?
Bertheussen forventer også at det kommer til å være uenigheter om hvilket satellittsystem fiskefartøyene skal benytte seg av for overføring av data. Det finnes ulike standarder.

– Mens Frankrike antageligvis vil gå inn for satellittsystemet Argos, vil de fleste andre sannsynligvis heller satse på en variant av Inmarsat-systemet, sier Bertheussen.

Stikkord: Mobil