Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Trådløse LAN i skuddet

STOCKHOLM: Ericsson Radio Systems er på vei inn på et helt nytt milliardmarked for hurtige radionett på kontorer. Radionettene følger en ny europastandard, kalt Hiperlan for mobil datakom, som blir klar neste år.

Det er allerede klart at det trådløse lokalnettet Hiperlan får et stort marked i Europa, ettersom 23 land i verdensdelen, inklusive alle tunge EU-land allerede har besluttet seg for frekvenstildeling til det nye radionettet.

– Vi startet utviklingen av produkter for Hiperlan for noen år siden. Vi håper å selge i Europa, USA og Japan, sier Henrik Abromowitz, prosjektleder i Ericsson Radio Systems.

Hurtig nok
En vanlig bruker med en bærbar PC får med Hiperlan tilgang til meget hurtig datakommunikasjon, mellom 3 og 5 megabit/s, noe som er tilstrekkelig for de fleste kontor-type programvarer. Dette gir brukerne mulighet til å ta med PCen sin til et møte og underveis benytte den for alle funksjoner, som å sette av tid til kommende møte eller surfe på Internett.

Fremtidens arbeidsform
Bransjeekspertene regner med at 10 til 20 prosent av de kontoransatte i industrilandene vil være tilsluttet Hiperlan i framtida. Det handler om flere titalls millioner kontoransatte. Markedet kan derfor bli svært stor, verd flere titalls milliarder kroner.

Ericsson og alle deres store konkurrenter forventes å komme med produkter, blant andre Nokia, Lucent, Motorola, Siemens og NEC.

Erstatter lokalnettet
Hiperlan er et lokalt nett som kan dekke samtlige kontorer i en stor organisasjon, og det nye nettet kan erstatte eller komplettere tradisjonelle lokale kabelbaserte datanett, som Ethernet eller Token Ring. Hiperlan er et privatnett som kan eies av bedrifter og organisasjoner akkurat som de i dag eier sin egen kontorsvitsj eller hub. Også teleoperatører kan tilby en nettjeneste basert på Hiperlan. Nettinvesteringene beregnes til 4-6000 kroner per bruker.

Standarden for High Performance Radio Local Area Networks (Hiperlan) utvikles av Europas standardiseringsorganisasjon ETSI og den beregnes å bli ferdig neste år.

Hva med ATM?
En rekke viktige beslutninger gjenstår innen standarden er klar. Det gjelder blant annet valg av radioteknikk og i hvilken utstrekning den hurtige svitsjeteknikken ATM skal benyttes i nettet. ETSI håper å ta disse beslutningene i løpet av høsten 1998.

Ericsson tar sikte på at Hiperlan skal slå igjennom også i USA og Japan. I USA er det tildelt radiofrekvenser, slik at Hiperlan kan tas i bruk. Ericsson har allerede levert et testsystem til den japanske teleoperatøren NTT for å overbevise japanerne om teknologien.