Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor kritiserer Staten

OSLO: Telenor mener at Statens utbytte på 47 prosent er for mye. Konserndirektør Tormod Hermansen (bildet) kom med usedvanlig krass kritikk av Statens utbyttepolitikk under torsdagens pressekonferanse, da årsresultatet ble presentert.

Hermansen,T 1203
Den ellers så sindige konserndirektøren i Telenor brukte usedvanlig sterke ord om sin eiers utbyttepolitkk – eller mangel på sådan:

Mangelfull utbyttepolitikk
– Det er et problem å leve med en mangelfull og lite gjennomtenkt utbyttepolitikk, sa Hermansen, etter først å ha antydet at 47 prosent utbytte ”er noe høyt”.

Etter 1997 kunne Staten, som eier av Telenor, ta ut 570 millioner kroner i utbytte.

Foreslår 30 prosent
– Vi foreslår 30 prosent i utbytte etter skatt, sa Tormod Hermansen.

Da ville Statens utbytte for 1997 blitt redusert med om lag 200 millioner kroner til 363 millioner kroner.

Konserndirektøren uttrykte misnøye med at utbyttet til Staten blir en salderingspost ved behandling av statsbudsjettet hvert år. Han er imiderltid fornøyd med at utbyttet for 1997 ikke er like høyt som for 1996, nemlig 950 millioner kroner (eller 49,7 prosent av resultatet etter skatt).

Vil beholde mer
– Staten hadde vært tjent med å la Telenor få beholde mer av resultatet selv. Når utbyttet til Staten er såpass høyt, medfører det bare at vi raskere kommer tilbake med forespørsler om mer kapitalutvidelser, sa konserndirektøren.

Vil øke aksjekapitalen
Staten har tidligere gitt positive signaler til en utvidelse av aksjekapitalen på 2 milliarder kroner. Nå varsler Telenor behov for ytterligere 2,5 milliarder kroner.

– Vi har et ambisiøst investeringsprogram for utlandet – som er begrunnet i lønnsomhet. Skal vi være aktuelle partnere i utlandet – må vi også være finansielt sterke, sa Hermansen.
Stikkord: Mobil