Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Telenor kutter mobil-svindel

OSLO: Telenor Mobil vil svindelen med NMT-telefoner til livs. Folk som har NMT-telefoner uten sikkerhetssystemet SIS kan fra 30. mars ikke lenger ringe til land utenfor Norden eller bruke NMT-telefonen i land utenfor Norden, opplyser informasjonsdirektør Anne Ekern.

– Det blir ikke mulig å bruke NMT-telefoner uten SIS-kode utenfor Norge, Finland, Sverige, Danmark, Færøyene og Island.
Sikkerhetssystemet SIS (Subscriber Identity Security) er en kode som ligger i telefonen og som sjekkes automatisk av telesentralen i nettet hver gang du ringer, sier Ekern til internettavisa Telecom.

Hun poengterer at stengingen ikke gjelder for NMT-telefoner med SIS.

Utsatt for svindel
NMT-telefoner uten SIS kan lett bli utsatt for svindel, og dette er årsaken til at trafikken utenfor Norden nå sperres.

– Vi har svært gode rutiner for å avdekke svindel og arbeider aktivt for å forebygge problemet. Som et ledd i dette vil vi begrense adgangen til å bruke NMT-telefoner uten SIS, sier Ekern.

Ukjent hvor mye svindel
Telenor Mobils informasjonsdirektør vil ikke ut hvor mange NMT-svindlere selskapet har tatt det siste året. Hun vil heller ikke uttale seg om hvor mye penger Telenor har tapt på denne svindelen.

– Alt jeg kan si er at vi har konstatntert svindelproblemet og at vi nå gjør noe med det, sier Ekern til internettavisa Telecom.

I drift i 15 år
NMT-systemet har vært i drift i over 15 år. I løpet av denne perioden er sikkerheten stadig forbedret, med innføring av SIS i 1991 som den viktigste endringen. I 1991 ble det forbudt å selge nye mobiltelefoner uten SIS.
Stikkord: Mobil