Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Netcom lar seg ikke diktere

OSLO: – Vi skal ikke ha våre priser diktert. NetCom er et selvstendig selskap. At et selskap selv setter sine priser er en del av den løpende konkurransen, sier NetComs administrerende direktør Gert Munthe (bildet).

Jan Erik Range
Netcom er i tvist med Telenor, og beskylder selskapet for å bryte konkurranseloven på flere punkter. NetCom mener Telenor vil ha prisdiktat. Den gamle monopolisten beskyldes for å ville holde NetCom på armlengdes avstand ved hjelp av “dumpingpriser”.

Post- og teletilsynet megler i saken. Det har resultert i at Telenor har fått to påbud: Selskapet skal la NetCom konkurrere på fastnettet med sitt eget prefiks, og Telenor er påbudt å følge tidligere inngåtte avtaler om samtrafikk.

Taper penger
Første mars endret Telenor sine priser for trafikk til Netcom uten forhandlinger. Tilsynets inngripen betyr at Telenor nå tar mindre for tjenesten enn hva de må betale NetCom. Den midlertidige avgjørelsen kan vare frem til 20. mai.

– Det blir god butikk et par ukers tid, men det som er viktig er at avgjørelsen setter press på Telenor for at vi skal komme til enighet, sier Munthe. -.

Dumpingpriser
Telenor blir også beskyldt for å sette prisene så lavt at det blir vanskelig for nye aktører å komme inn på markedet.

– Hvis vi hadde hatt det samme prisnivået på mobiltjenester som i Sverige ville NetCom ha vært et veldig velstående selskap, sier Munthe.

EØS-kontroll
NetCom mener Telenor bryter konkurranseloven på tre områder. Først ved at NetCom er blitt nektet adgang til fastlinjemarkedet fordi Telenor har villet forhandle flere avtaler under ett. Dernest ved at Telenor forsøker å diktere NetComs priser. Og til slutt ved at Telenor sender samtaler til NetCom via Sverige. NetCom har sendt disse tre sakene til EØS-kontrollorganet ESA.

– Vi sendte klagen før vi fikk medhold av Post- og teletilsynet for at vi kan tilby fastlinje til våre kunder. Det var en full og endelig seier. Men vi ville ha sendt klagen uansett. Og vi ville ikke ha gjort det om vi ikke hadde ment at vi hadde hatt en god sak, sier Munthe.
Stikkord: Mobil