Hopp til navigasjon Hopp til innhold

HP i tet på arbeidsstasjoner

OSLO: Hewlett-Packard er blitt verdens største leverandør av arbeidsstasjoner for Unix- og NT, viser ferske rapporter fra IDC og Dataquest.

Kayak
Fjoråret bød på en voldsom vekst for arbeidsstasjoner med Windows NT. HP og Compaq har slåss om markedet, men HP solgte flere NT-stasjoner enn Compaq i tre av fjorårets fire kvartaler.

– HP har gått av med seieren, går det frem av en rapport som Dataquest offentliggjorde mandag. Samtidig viser en rapport fra IDC at HP også leder det kombinerte salget av arbeidsstasjoner med både NT og Unix.

42 prosent av markedet
Det var bare i tredje kvartal i fjor at Compaq solgte flere arbeidsstasjoner enn HP. I fjerde kvartal leverte HP hele 89.000 enheter på verdensbasis.

I løpet av hele året solgte HP 154.000 av sine Kayak-arbeidsstasjoner til en verdi av 5,9 milliarder kroner. Det utgjorde 42 prosent av alle NT-stasjonene som ble solgt i 1997, i følge Dataquest.

Større enn Compaq + Digital
I følge rapporten fra IDC (International Data Corporation) solgte Sun 286.000 Unix-arbeidsstasjoner i fjor, mot 295.000 året før. HP solgte 108.000 Unix-stasjoner og 222.000 NT-stasjoner. Til sammen utgjør det 330.000 arbeidsstasjoner. Compaq og Digital leverte til sammen 289.000 Unix- og NT-stasjoner.

Hva er en NT-stasjon?
De litt sprikende tallene mellom IDC og Dataquest, forklares med at IDC definerer en NT-stasjon som en maskin med 32 MB RAM, 4 GB disk og avansert grafikksystem som kjører NT. Derved inkluderes også mange vanlige PCer, med langt svakere ytelse enn de kraftige Unix-stasjonene fra HP, Sun og Silicon Graphics.

Opp- eller nedgraderer
HP venter at salget av NT-stasjoner vil øke med 50 prosent og at Unix-markedet vil være stabilt eller synke i 1998.

– Vårt marked består både av folk som oppgraderer fra vanlig PC, og som nedgraderer fra Unix, sier en amerikansk talsmann for HP.