Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Compaq er i trøbbel

TELEGRAM: Fredag varslet Compaq-sjefen Eckhard Pfeiffer (bildet) at omsetningen til selskapet i første kvartal ikke var større enn for ett år siden, og at fortjenesten praktisk talt var null.

Pfeiffer, Eckhard
Compaqs omsetning for årets første kvartal vil sannsynligvis ligge på 36 milliarder kroner, eller akkurat det samme som i første kvartal i 1996.

Første kvartal ligger 34 prosent under fjerde kvartal i 1997, mens omsetningen for et år siden bare lå 16 prosent under foregående kvartal. Salgssvikten reduserer verdien av Compaqs aksjer, og gjør Digital-kjøpet mye dyrere enn antatt.

Vil likne Dell
Siste uke meldte både Intel og Motorola lavere salg enn ventet. Compaqs styreformann Eckhard Pfeiffer sier at Compaq planlegger ytterligere priskutt for å kvitte seg med sine overskuddslagre, og snarest vil iverksette sitt bygg-etter-bestilling-program.

Compaq vil bli mer lik Dell, og redusere lagerholdet fra seks til tre uker.

PC-kjøp utsettes
PC-produsentenes hyppige priskutt i 1997 har fått både bedrifter og privatpersoner til å utsette sine PC-kjøp i påvente av enda lavere priser.

Mange storbedrifter bruker pengene på å løse år 2000-problematikken, og venter dessuten på Windows NT 5.0 som skal komme på tampen av året. I tillegg har de økonomiske problemene i Asia hatt katastrofale følger for PC-omsetningen.

Lavere vekst
International Data Corporation (IDC) tror at veksten i det amerikanske og internasjonale PC-markedet henholdsvis vil synke fra 19 og 15,2 prosent i fjor til 15 og 13 prosent i år.

Det er etterspørselen i USA og Asia som svikter, mens salgsutviklingen i Europa og Latin-Amerika fortsatt er positiv.